Držitelka Grammy Esperanza Spalding přijede do Prahy

27. červen 2011

Basistka, skladatelka a zpěvačka Esperanza Spalding přijede začátkem července do Prahy. Poprvé v Česku tak předvede svůj vlastní projekt.

Esperanza Spalding začátkem roku překvapila při udělování výročních cen Grammy - umístění nezískala v jazzové kategorii, ale v obecném ocenění „Objev roku“. Porazila tak například miláčka amerických teenagerů Justina Biebera a mimo jiné tak výraznou měrou nasměrovala pozornost k jazzu.

Esperanza Spalding studovala na Berklee College of Music, kde byl jejím hlavním učitelem basy John Lockwood. Jejím prvním výraznějším angažmá bylo účinkování v kapele zpěvačky Patti Austin: po prvním semestru na Berklee ji vzala na mezinárodní turné k podpoře svého alba For Ella (věnované Elle Fitzgerald).

Podívejte se na ukázku z koncertu:

Spaldingová mezi své vzory ve hře na basu počítá zejména Rona Cartera a Davea Hollanda. V obecnější kompoziční rovině v médiích zmiňuje např. vliv Waynea Shortera, zpěváka Miltona Nascimenta a brazilské hudby, ale i soulu a hip-hopu. Na svých albech se Spaldingová uplatňuje výrazně coby skladatelka. Doposud má za sebou tři: Junjo (2006), Esperanza (2008) a Chamber Music Society (2010), která ji vynesla i na obálku časopisu Down Beat.

Na Berklee basistku zpozoroval také saxofonista Joe Lovano, s nímž v říjnu 2009 poprvé navštívila Prahu s projektem US Five. Mimoto však participuje v mnoha příležitostných seskupeních, např. hostovala na albech Stanleyho Clarka, nebo Mikea Sterna. Spaldingová vystoupí v Praze 7. července se svou aktuální kapelou Chamber Music Society. Koncert se odehraje v Hudebním divadle Karlín a bude jej nahrávat ČRo 3 - Vltava.

02260644.jpeg

Kapela Chamber Music Society: Esperanza Spalding – kontrabas, zpěv Leo Genovese – piano Richie Barshay – bicí Sara Caswell – housle Jody Redhage – cello Lois Martin – viola Leala Cyr – vokály

autor: Petr Vidomus
Spustit audio