Dva týdny jazzu na českých náměstích

8. červenec 2013

Na česká náměstí se po roce vrací Bohemia Jazz Fest. Mezi hlavní lákadla letošního ročníku patří Medeski, Martin & Wood, Terence Blanchard nebo Ralph Towner.

Festival známého českého kytaristy Rudyho Linky odstartuje 10. července na Staroměstském náměstí. Zde pod širým nebem zahrají hlavní hvězdy Medeski, Martin & Wood. Tito zakladatelé takzvané jambandové scény jsou v Česku velmi oblíbení a loni na jaře vyprodali s velkým úspěchem pražskou Meetfactory. „Přímé střetnutí působilo přímo metafyzicky. Veškeré termíny, pojmy a myšlenkové abstrakce se rozpadají, když tihle chlápci spolu hrají,“ napsal v recenzi tehdejšího koncertu hudební publicista Radek Londin.

Perličkou druhého pražského večera (11. 7.) bude spojení blues bandu Luboše Andršta s Rudym Linkou. Není to poprvé, kdy si zahrají společně, loni si prý výborně rozuměli na koncertu v jižních Čechách. „Zahrát si bluesovou klasiku vloni v Táboře byla taková zábava, že jsme si to prostě museli zopakovat,“ vysvětluje Linka. „Do horké letní noci se blues perfektně hodí.“

Bohemia Jazz Fest je typický putovní festival – jestliže o jedno své tradiční zastavení letos přijde (poprvé se nebude konat v Českých Budějovicích), o dvě další města se rozšíří (Liberec a Zlín). Právě v Liberci vystoupí další festivalové lákadlo, kvintet trumpetisty Terence Blancharda – ten zde 16. července představí své nové album Magnetic.

02364670.jpeg

Klávesista John Medeski z výše zmiňovaného tria Medeski, Martin & Wood zahraje na Linkově festivalu ještě jednou, konkrétně se svým sólo piano projektem v Brně na Náměstí Svobody (18. 7.). Se stejným recitálem loni na podzim vystoupil úspěšně v Českých Budějovicích a Trutnově. V rámci evropského turné nyní představí své nejčerstvější album A Different Time.

Poslechněte si rozhovor s pořadatelem Rudy Linkou o letošním ročníku BJF:

Festival letos představí několik vycházejících jazzových objevů. Je jím například Cécile McLorin Salvant (14. 7., Tábor). Tato zpěvačka si ve věku pouhých 23 let získala renomé jak v USA, tak v Evropě pro své hluboké znalosti jazzového repertoáru a svěží styl. V České republice vystoupí poprvé a doprovodí ji její tradiční spoluhráči: pianista Aaron Diehl, bubeník Rodney Green a basista Paul Sikivie.

Bohemia Jazz Fest letos akcentuje širší spektrum hudebních žánrů, vedle jazzu budou mít totiž výraznější zastoupení také blues, funk či world music. Již tradičně přijede velké množství kapel ze Skandinávie nebo Polska.

BJF 2013 – výběr z programu

10. 7. Praha: Medeski, Martin & Wood11. 7. Praha: Luboš Andršt Blues Band feat. Rudy Linka12. 7. Plzeň: Grzech Piotrowski Archipelago Quintet13. 7. Domažlice: Sinne Eeg a Matěj Benko Trio14. 7. Tábor: Cécile McLorin Salvant16. 7. Liberec: Terence Blanchard17. 7. Olomouc: Karin Krog18. 7. Brno: John Medeski19. 7. Zlín: Marco Lobo Quintet20. 7. Prachatice: Ralph Towner

02366196_0.jpeg
autor: Petr Vidomus
Spustit audio