Eggnoise vyměnili vlak za tříkolku

24. únor 2011

Eggnoise na posledním album Yolk nastoupili na hudební vlak. Přestali hledat, vykašlali se na škatulky a natočili desku tak, jak to sami cítí.

Yolk vznikala v produkci Vládi Pechy skoro tři roky, některé písně kapela vytvářela třeba rok. Proto nikoho nepřekvapí, že Yolk je nesmírně aranžérsky propracované album, do kterého se posluchač bude zakousávat postupně. V textech výhradní autoři Ondrové Kopička a Galuška řeší převážně otázky samoty nebo smrti, písně tedy vyznívají spíše smutně a melancholicky. Je to hra s realitou, je to hra s běžnými všednodenními situacemi. I přes nepopiratelnou kvalitu desky se Yolk nedočkalo nominace na Anděly (album dokonce vůbec chybí na seznamu, ze kterého akademici vybírali!), což Eggnoise berou s nadhledem sobě vlastním. „Mrzí to, ale my už nepotřebujeme soutěžit. Stejně asi soutěžíme v úplně jiné kategorii,“ říkají v podrobném povídání frontmani Eggnoise Ondra Galuška, Ondra Kopička.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.