Emil Viklický vydá desku u ACT

1. březen 2013

Kultovní německý jazzový label ACT ve svém portfoliu české umělce dosud neměl. Letos se to změní s novou deskou Emila Viklického s Georgem Mrazem.

Vydavatelství ACT se již dávno nesoustředí jen na německou jazykovou oblast. Stalo se synonymem hudebního hledačství (vydává Vijaye Iyera nebo Rudreshe Mahanthappu) a také dlouhodobého mapování evropské jazzové scény (především Skandinávie a Polska).

Český pianista Emil Viklický koncem ledna pro ACT nahrál duo album s basistou Georgem Mrazem, s nímž již mnohokrát spolupracoval (např. desky Morava nebo Moravian Gems). „Koncept tohoto alba víceméně určil producent a majitel firmy ACT Siegfried Loch: požadoval českou hudbu,“ vysvětluje Viklický.

Na novém CD s názvem Together Again bude celkem dvanáct skladeb. „Janáček: motiv z 5. části Sinfonietty - to je zcela nová úprava, další Janáček: árie z opery Jenůfa: Děkuji Ti, Laca, Zdeněk Fibich: Poem - v mé úpravě à la gospel + Mehldau, plus moravské lidové v mých úpravách: Osud, Austerlitz, Vráť sa milý, Javorina, Moon Sleeping in the Cradle a další,“ přiblížil pianista.

02652079.jpeg

Album Together Again již má svůj obal (viz obrázek), vyjde však nejdříve v létě. Na práci pro mnichovský ACT si Viklický podle svých slov cení hlavně profesionality při produkci i při následné propagaci nahrávky. „Je to velká firma, se vším, co k tomu patří,“ dodává.

Viklického mix jazzu a moravského folklóru si v posledních letech získává oblibu také v Japonsku – zejména kvůli jeho posledním nahrávkám Sinfonietta a Kafka On The Shore, které mu v této zemi vydala firma Venus Records.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio