Epoque Quartet – koncert z Jazz Docku, 2011

11. červenec 2012

Sobota 14. 7. 2012 – Euro Jazz 20:00 – 20:50: Jazz Club, záznam koncertu z klubu Jazz Dock, Praha, 30. 4. 2011

Smyčcový ansámbl Epoque Quartet vznikl na počátku roku 1999. Čtyři vynikající sólisty a komorní hráče s bohatými pódiovými zkušenostmi přivedla ke společné práci nejen názorová shoda a příbuznost uměleckého naturelu, ale především mimořádné nadšení pro žánry obvykle nezařazované pod hlavičku „vážné hudby“ - jazz, rock a funk. Jejich loňský koncert z pražského klubu Jazz Dock odvysíláme na Euro Jazzu tuto sobotu od 20:00.

Ačkoliv skladby klasické kvartetní literatury zůstávají nedílnou součástí programů tohoto tělesa, citlivý přístup k netradičním aranžmá mu přináší nové možnosti využití smyčcových nástrojů a zároveň umožňuje nebývalou šíři repertoárového záběru, na našich i zahraničních pódiích ojedinělou. Na poli jazzové hudby se Epoque Quartet setkal mimo jiné s George Mrazem, Benny Beaileym, Yoshiko Kishino nebo triem Roberta Balzara.

Podívejte se na ukázku z koncertu v Jazz Docku:



Koncert EPQ, který odvysíláme v sobotním pořadu Jazz Club, byl jistým způsobem výjimečný. Ke kvartetu se totiž přidala zpěvačka a houslistka Gabriela Vermelho a bubeník Camillo Caller.

Gabriela má klasické hudební vzdělání, přesto její kvinton (pětistrunná viola) dokáže znít v celém svém širokém rozsahu neakademicky, velmi ohebně a sourodě se zbytkem souboru. Naprosto bez hranic je však Gabriela v roli zpěvačky. Obsáhne operní přepjatost, rockovou drsnost, divadelní extravaganci à la Vladivojna La Chia i arabskou manýru.

Camillo Caller vystudoval Státní konzervatoř v Praze, obor bicí nástroje u prof. Miloše Veselého a Milana Adamce. Již v době studií začal vystupovat s populární skupinou Šum svistu a současně hrál s kapelou Laura a její tygři. Po absolvování konzervatoře začal působit také v nahrávacích studiích.

02674691.jpeg

V tomto specifickém složení zazněly v Jazzdocku (duben 2011) skladby Jimmiho Hendrixe, Chicka Corey, Pata Methenyho, Norah Jones, Petra Wajsara, Ondřeje Brzobohatého a dalších autorů. Nenechte si ujít záznam tohoto vynikajícího crossoverového projektu!

Epoque Quartet – koncert z Jazz Docku, 2011

David Pokorný – housle Vladimír Klánský housle Vladimír Kroupa – violaVít Petrášek – violoncello

Hosté: Gabriela Vermelho – zpěv, housleCamillo Caller – bicí

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka