Eric Legnini & The Afro Jazz Beat – Sing Twice!

4. únor 2013

Belgičan Eric Legnini se proslavil zejména ve Francii – patří k ústředním postavám tamní scény pianových trií. Nicméně již pár let koketuje také s popem, soulem a R&B. Jeho novinka Sing Twice! se nese právě v tomto duchu. Zvolili jsme ji Albem týdne.

Legnini původně odrostl na klasické hudbě, k jazzu ale přešel již v polovině 80. let, když poprvé slyšel album Errolla Garnera. Strávil pak mnoho času studiem techniky hry velkých pianistů jako McCoy Tyner, Chick Corea, Keith Jarrett a samozřejmě Herbie Hancock. Koncem 80. let strávil dva roky v New Yorku, kde hrával s umělci typu Vincenta Herringa, Branforda Marsalise či Kenny Garretta. Vedle prohloubení svého vztahu k post-bopu si zde však oblíbil také funk a hip-hop.

Legniniho čisté a smyslné frázování s výrazným citem pro melodii i vokalisty z něj brzy učinilo jednu z hvězd pařížské jazzové scény a otevřelo mu cestu do oceňovaných projektů bratrů Belmondových (Stéphane a Lionel). Uznávaný je především pro svou trilogii alb Big Boogaloo, Miss Soul a Trippin’, v nichž dále prokázal své schopnosti vést sehrané a velmi originálně znějící pianové trio.

Pak se ale cosi změnilo; Legnini založil kapelu The Vox a od přímočaré jazzové tradice se posunul k soulu, hip-hopu, samplům a smyčkám. „Taková hra mezi hranicemi žánrů,“ říká k tomu Eric Legnini, „chtěl jsem zůstat jazzový v harmoniích, ale funkčně směřovat k afro-beatu.“ Tak alespoň mluvil o své předchozí nahrávce The Vox, na níž excelovala americká zpěvačka Krystle Warren.

02817726.jpeg

Nová deska Sing Twice! je pokračováním takto započatého příběhu. Legnini rád připomíná, že ačkoli se jedná o rozsáhlejší projekt se zpěváky a dechovou sekcí, v jeho jádru je stále pianové trio (vedle pianisty je to bubeník Franck Agulhon a basista Thomas Bramerie). Legniniho výhodou je skvěle sehraná tato základní jednotka a většina skladeb vznikala na koncertech a zkouškách právě v tomto formátu. Jestliže ve většině skladeb participují zpěvačky, zůstala zde i pěkná řádka instrumentálek, zřetelně odkazujících ke starším triovým deskám. Jako například otvírák Sing Twice!:

Hlavním vokálním objevem je tentokrát pro Legniniho britský samorost, písničkář Hugh Coltman. Z náhodné spolupráce v roce 2011 vzešlo dlouhodobé přátelství i nový hudební vklad: Coltman, jenž může hlasem a frázováním připomínat třeba Jamie Culluma, se kompozičně spolupodílel hned na třech skladbách. „Dodal skladbám víc blues, soulu a taky trochu wonderovského šarmu,“ říká o zpěvákovi sám Legnini.

Poslechněte si Coltmana v písničce If Only for a Minute, v níž se respekt k Stevie Wonderovi pojí s folk-rockovou estetikou:

Menší podíl již na nahrávce mají přizvané zpěvačky, každá však do Legniniho fúze vnáší svůj osobitý přesah. Jednak je to Mamani Keita původem z Mali, která v afro-funkovém duchu výrazněji navazuje na předchozí desku The Vox.

Onou druhou přizvanou zpěvačkou je pak méně známá Američanka japonského původu Emi Meyer, která nahrávce dodává asi nejzřetelnější folk-popový nádech. Poslechněte si baladu Winter Heron:

Na rozdíl od předchozího alba je Eric Legnini úspornější v celkovém aranžmá, dechy i elektroniku používá střídměji a vedle vokálů dává vyniknout hlavně osvědčenému akustickému triu. Naopak v návaznosti na předešlé CD dokazuje, že sousloví „easy-listening jazz“ nemusí mít nutně hanlivý podtext. Nové album Sing Twice! je prostě nahrávkou pro každodenní poslech, která sice nepřináší mnoho kompozičních fines, ale v daném žánru „najazzlého“ písničkářství v každém případě vyniká, aniž by přespříliš přistupovala na kompromisy.

Eric Legnini & The Afro Jazz Beat – Sing Twice!

Eric Legnini – piano, el. piano, syntezátory Thomas Bramerie - kontrabas Frank Agulhon - bicí Daniel Romeo - kytara Boris Pokora - saxofony Julien Alour - trubka Jerry Edwards - trombón David Donatien - perkuse Zpěv: Mamani Keita, Hugh Coltman, Emi Meyer

02315233.jpeg

Label: Discograph, 2013

www.discograph.com/ericlegnini

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka