Eric Vloeimans, Nguyen Le a spol. – Živě z Amsterdamu

28. březen 2011

Sobota 2.4. – Euro Jazz 20:00 – 21:10: Jazz Club – Záznam koncertu z Werktheater, Amsterdam, Holandsko, 30. 12. 2000

Eric Vloeimans patří k nejvýznamnějším trumpetistům nejen doma, ale dává o sobě patřičně vědět i mimo hranice Nizozemského království. V rámci holandského týdne na Euro Jazzu odvysíláme záznam koncertu z amsterdamského Werktheateru, kde se Vloeimans na přelomu milénia obklopil skutečně mezinárodní sestavou jazzových umělců.

Jde o původem vietnamského kytaristu Ngueyna Le žijícího v Paříži, etablovaného švédského basistu Larse Danielssona a finského bubeníka Markku Ounaskariho.

Trumpetista Eric Vloeimans je na přirovnání již zvyklý. Pokud se mají podobné přívlastky vyrovnat se specifiky Vloeimansova hlasu, bývá vzpomínán některými kritiky např. Booker Little, jindy Freddie Hubbard, případně Woody Shaw. Energií projevu přijde v jeho sólech na mysl nejčastěji asi Dizzy Gillespie.

To vše jsou nicméně pouze nálepky jen zdánlivě vystihující Vloeimansovu osobitost. Ta v jeho případě znamená brilantní techniku a cit pro detail, výrazná melodická témata a sklon spíše k lyričtějšímu projevu. Podívejte se na ukázku z koncertu Vloeimansovy stabilní kapely Gatecrash:

Lyrika Vloeimansova zvuku je na záznamu z Amsterdamu nicméně konstantně narušována kytarou Nguyena Le, který tvoří jakýsi „hendrixovský“ protipól trubky. Kritik Reinhard Kӧchl v této souvislosti vzpomíná na koncerty Milese Davise pozdních 80. let, kde obdobnou roli podle něj hrál John Scofield. Jde však jenom o část pravdy.

Záznam z Amsterdamu, který později vyšel na CD u vydavatelství Challenge Records, je plný kontrastních poloh. Je zde dostatek prostoru pro ryze přednesové balady (Fuji Muni, Suspence), blues, bop i přímočarý jazzrock, který však bývá proložen volnějšími, takřka freejazzovými pasážemi (Othello). Hlavní těžiště je v hudební interakci zmiňovaných sólistů (Nguyen Le má s podobným složením i zvukem zkušenosti, viz jeho alba s Paolem Fresu), rytmika však zůstává ve velmi vyrovnané pozici.

02292395.jpeg

V každém případě opět platí, že sobotní večer na Euro Jazzu slibuje mimořádný zážitek.

Eric Vloeimans – Brutto Gusto Eric Vloeimans – trubka Nguyen Le – kytara Lars Danielsson – kontrabas, cello Markku Ounaskari – bicí, cayon, perkuse

02292483.jpeg

Label: Challenge Records, 2002

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.