Erik Truffaz přiveze do Česka filmové melodie svého mládí

11. srpen 2023

V rámci turné nazvaného Rollin‘ & Clap odehraje švýcarský trumpetista začátkem října (minimálně) čtyři koncerty v ČR. Základem repertoáru bude album Rollin‘. Truffaz na něm osobitě uchopil motivy, které ho nadchly v kině.

Truffaz u nás vystupuje často, jenže pokaždé v odlišných sestavách či s jinou koncepcí. Neoposlouchává se díky elegantnímu žánrovému synkretismu, se kterým přeskakuje od fusion k elektronice, indické hudbě či hiphopovým beatům, aniž by popřel osobitost.

Současný repertoár navíc může lákat nejen z povrchního důvodu, že trumpetista upravoval dobře známé, obecně oblíbené filmové melodie včetně hříčky na téma Fantomas. Rollin‘ sice opravdu patří k nejchytlavějším Erikovým titulům a tvůrce tentokrát, tedy na svoje poměry, příliš neexperimentoval (byť pár překvapení přichystal). Důležitější je ale upřímné nasazení umělce i ve zdánlivě lehčím repertoáru, cílícím na dojemné i humorné nálady.

Při výběru scénické hudby totiž Truffaz volil „dětským srdcem“. Vybíral motivy, které ho jako kluka v biografu oslovily natolik, že je přijal za základ svého vkusu. Sám sebe mnohokrát označil za milovníka kinematografie. Jeho náruživost pro hudbu Nina Roty, Ennia Morriconeho či Johna Barryho je dobře slyšet už z nahrávky.

Na zdejší koncerty by měl Truffaz dorazit v téměř stejné sestavě, která s ním desku nahrávala. Nemůže v ní pochopitelně chybět trumpetistův dlouholetý souputník, basista Marcello Giulliani, který tvrdí Erikovu muziku od 90. let.

„Nováčky“ v trumpetistových sestavách jsou ovšem bubeník Raphaël Chassin, s minulostí na relativně nedávných deskách pařížského folkrockového písničkáře Renauda či zpěvačky Melanie Pain (známé z kapely Nouvelle Vague). A také klávesista Alexis Anérilles, který hrává se švýcarskou písničkářkou Sophií Huger. Oproti albu bude zřejmě chybět kytarista Matthis Pascaud, Truffaz vsadí na oblíbený pódiový zvuk kvartetu.

Praha podruhé dvakrát

V rámci zdejší části šňůry navštíví Truffaz Brno (klub Fléda, pondělí 2. října), Olomouc (Jazz Tibet Club, čtvrtek 5. října) a mezitím hned dva večery stráví v Praze. Pražský resp. středočeský fanoušek si tak může dopřát luxus výběru vhodnějšího večera nebo oblíbeného místa. Jak Palác Akropolis, kde Truffaz zahraje v úterý 3. října, tak Jazz Dock, kam se přesune ve středu 4. října, patří k nejpříjemnějším koncertním „ekosystémům“ metropole.

Čtěte také

Fakt, že Truffaz zahraje v Praze dvakrát za sebou, může působit jako velký promotérský risk. Jenže mimořádně populárnímu hudebníkovi, tedy bráno v jazzově-klubových rozměrech, už jednou podobné zdvojení vyšlo. Když během předchozího turné Lune Rouge nahrazoval v říjnu 2021 koncerty, posunuté kvůli pandemii covidu, také se mu nakonec potkaly dva nebezpečně blízké termíny v Jazz Docku i Akropoli.

Ať už si vyberete jakýkoliv klub, Truffaz představuje záruku kvality. Není vyloučeno ani to, že nabídka trumpetistových koncertů v ČR se ještě rozšíří.

České koncerty Rollin‘ & Clap Tour 2023

2. 10. Brno - Fléda

3. 10. Praha – Palác Akropolis

4. 10. Praha – Jazz Dock

5. 10. Olomouc – Jazz Tibet Club

Spustit audio