E.S.T. – Live in Hamburg, 2006

28. listopad 2013

V sobotu 30.11. stanice Český rozhlas Jazz odysílá hambuský koncert světoznámého tria E.S.T.

Sobota 30.11. – ČRo Jazz 20:00 – 21:30 Jazz Club – Záznam koncertu Laeiszhalle, Hamburg, 22. 11. 2006.

Když v červnu roku 2008 přišla zpráva o tragickém úmrtí Esbjörna Svenssona, byl to pro jazzový svět šok. Pianista a skladatel spojený zejména s mimořádným švédským triem E.S.T., byl výraznou osobností a několikrát koncertoval také v Praze.

V sobotním Jazz Clubu odvysíláme záznam koncertu z Hamburku (2. 11. 2006), který rovněž vyšel na dvojalbu u labelu ACT. Publicista Peter Motyčka v recenzi desky (i přes své výhrady) pro Harmonii napsal:

„Leader Esbjörn Svensson sám sobě dopřeje dostatek prostoru nejen na rozpřádání svých pověstných hypnotických klavírních témat, ale především na sonicky bohaté experimentátorství. Po tematické části vícera skladeb přichází na řadu abstraktní malování syntetickými zvuky, které se za pomoci rozmanitých efektových krabiček snaží vyloudit ze svého nástroje (případně Dan Berglund z kontrabasu).“

 

Elegantní hra Esbjörna Svenssona abstrahovala prvky z vícera inspiračních zdrojů: od Horace Silvera, přes Thelonia Monka, až po Keitha Jarretta. Trio – svým pojetím blízké i posluchačům mimo striktně jazzové pole – na svých posledních albech dosti koketovalo s elektronikou, zde však tyto efekty nejsou dávány na odiv v prvním plánu: v popředí jsou spíše vynikající improvizační pasáže a takřka telepatické souznění hráčů.

Hamburský koncert se odehrál na samý závěr turné k albu Tuesday Wonderland (ostatně sedm z deseti živých tracků pochází právě z něj). Studiový materiál je však na pódiu přetaven ve strhující dobrodružství plné překvapivých improvizačních momentů.

Sobotní večer na Českém rozhlase Jazz byste si neměli nechat ujít!

E.S.T. – Live in Hamburg

Esbjörn Svensson – piano Dan Berglund – kontrabas Magnus Öström – bicí

02397095.jpeg

www.est-music.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.