Estonské pohlazení: Jaak Lutsoja na Euro Jazzu

5. prosinec 2012

Akordeonista Jaak Lutsoja patří k nejvýraznějším postavám estonského jazzu střední generace. Jeho výjimečné vystoupení na festivalu United Islands jsme zaznamenali a odvysíláme na Euro Jazzu tuto sobotu.

Sobota 8.12. – ČRo Euro Jazz 20:00 – 20:57: Jazz Club – záznam koncertu z festivalu United Islands, Praha (nahráno 23. 6. 2012) Vynikající akordeonista Jaak Lutsoja si získal respekt nejen coby sideman první ligy estonských hudebníků, ale i v zahraničí (především na akordeonových přehlídkách v Pobaltí, Finsku a ve Francii). Jeho jméno najdeme zhruba na dvaceti albech, koncertně vystupoval i se sólovými recitály. Jeho poslední album Contrarian Groovin přitom není jeho prvním jazzovým angažmá – účinkuje například na deskách estonského jazzového kytaristy Olega Pissarenka (Colours of Light, The Book’s Burning,The Little One’s).

Právě zmiňované album Contrarian Groovin představil Lutsoja v červnu také v Praze. Jde o eklektický snímek, propojující tradiční akordeonové zdroje (Francie, gypsy jazz) s jazzem, ale také indickými názvuky.

Podívejte se na ukázku:



Na rozdíl od alba Contrarian Groovin zahrál Lutsoja v Praze pouze v triu bez bicích, s klarinetistou Meelisem Vindem (hraje hlavně na basklarinet) a basistou Taavo Remmelem. Jde o komornější sestavu, která však pražskému publiku předvedla nesporně vynikající průřez Lutsojovou atutoskou tvorbou.

Sobota večer slibuje mimořádný zážitek, který byste si neměli nechat ujít!

Jaak Lutsoja Trio – záznam z United Islands 2012

Jaak Lutsoja – akordeon Meelis Vind – basklarinet, klarinet Taavo Remmel – kontrabas

02781610.jpeg

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.