Euro Jazz má svou vlastní scénu na United Islands

13. červen 2012

Pražský festival United Islands asi není třeba představovat. Tento rok opět zahrnuje jazzovou scénu, jehož dramaturgie vznikla ve spolupráci s internetovým rádiem Euro Jazz.

Euro Jazz Stage bude sídlit v klubu Jazz Dock (Janáčkovo nábřeží 2) po dva dny, 22. a 23. června. Podobně jako tento nový projekt Českého rozhlasu přinese jazz hlavně z Evropy: jazz svěží, ryze aktuální a s přesahy do jiných žánrů. Vstup na všechny koncerty je tradičně zdarma.

Přinášíme přehled hlavních jazzových lákadel z Euro Jazz Stage!

V pátek 22. června začne program v Jazz Docku až ve 20:00 a vystoupí zde kapely Ylia Yeresko’s Latin Rhythm, Bucinatores Sextet a Atomic Gigolo.

Bucinatores Sextet (22. 6. od 21:45)Soubor založil v roce 2003 trombonista a hráč na eufonium Jan Jirucha jr. se svými spolužáky z Konzervatoře Jaroslava Ježka v Praze pod dojmem z poslechu kapel jako The Bad Plus, Sex Mob a Bonerama. Bucinatores v současnosti vystupují ve velkém nebo malém obsazení (v sextetu vystoupí právě v Jazz Docku). Nověji se band projevuje jako avantgardní jazzový orchestr objevující inspirace ve „vážné“ hudbě 2. poloviny 20. století, jež využívá hudební elektroniku. Původní malá sestava naopak funguje jako veselá, čistě akustická funky-jazz-rocková „dechovka“, která se umí – podle vlastních slov – „zapojit s humorem i do pohřební nálady“.

Sobota 23. června na Euro Jazz Stage znamená výlet napříč zeměmi a různými jazzovými odstíny. Program v Jazz Docku začne už odpoledne a skončí až v neděli ráno!

Adam Tvrdý Trio (14:00 – 15:00)Adam Tvrdý je kytarista a skladatel s expresivním multižánrovým projevem, který byl nedávno hostem našeho Rozhovoru měsíce na Euro Jazzu. Na kytaru hraje od šesti let, později se učil hrát i na baskytaru a bicí nástroje. Od dětství je ovlivněn blues a klasickým rockem, převážně kytaristy: Jimi Hendrix, Jimmy Page, Eric Clapton. Později objevil hudbu Milese Davise a začal se plně soustředit na jazz, kde jej silně ovlivnili Pat Metheny, George Benson, John Scofield a další. V Jazz Docku představí nové album Doublewell.

Sun Trio (16:00 – 17:00)Nepochybně progresivní finská jazzová scéna je na United Islands zastoupena mladým Sun Triem. Kapela vznikla před několika lety po asijském turné, při němž bratry Jorma Kalevi Louhivuoriho (trubka) a Olavi Louhivuoriho (bicí) doprovázel v každém městě jiný basista. Turné mělo takový úspěch, že se rozhodli sestavit zcela nové trio s tentokrát regulérním basistou (Antti Lötjönen). Kapela se cítí být ovlivněna nejrůznějšími směry, její výrazové prostředky sahají od impresionistických až ambientních pasáží po energetické exploze. V tomto smyslu jako hlavní zdroje svého muzikantského myšlení členové uvádějí Milese Davise či Davea Douglase. U renomovaného italského labelu Cam Jazz již vydali dvě alba.

Maxime Bender 4 Tet (18:00 – 19:00)Svoboda, spontaneita, kreativita – to jsou hlavní jmenovatele, na kterých se shodlo mladé mezinárodní jazzové kvarteto, tvořené lucemburským saxofonistou Maximem Benderem, německým pianistou Sebastianem Sternalem, jeho krajanem, kontrabasistou Markusem Braunem a švýcarským bubeníkem Silviem Morgerem. Kapela vychází z tvořivosti Johna Coltranea, ráda používá hypnotické až minimalistické struktury, které umožňují sólistům nesvázaný rozlet. V jejich hudbě dostává podstata moderního jazzu ryze současný význam, otevírá nové obzory a možnosti hráčské – a tudíž i posluchačské – realizace. Vedle kvartetu vede Bender také vlastní orchestr, na jehož čerstvé nahrávce hostuje Američan Donny McCaslin.

Jaak Lutsoja Trio (20:00 – 21:00)Jaak Lutsoja patří k nejvýraznějším postavám estonského jazzu střední generace. Tento vynikající akordeonista si získal respekt nejen coby sideman první ligy estonských hudebníků, ale i v zahraničí (především na akordeonových přehlídkách v Pobaltí, Finsku a ve Francii). Na své nejnovější nahrávce Contrarian Groovin se Lutsoja inspiruje nejen estonskou lidovou hudbou, ale i francouzským gypsy jazzem a indickou hudbou. Do Prahy přijede v nezvyklém triu s basklarinetistou Meelisem Vindem a basistou Taavo Remmelem.

Koncerty na Euro Jazz Stage bude Český rozhlas nahrávat a později vysílat – právě na internetovém rádiu Euro Jazz.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio