Film o zakladateli ECM vyjde na DVD

10. srpen 2011

Manfred Eicher je hlavním protagonistou filmu Sounds And Silence: Travels With Manfred Eicher, který vyjde koncem srpna na DVD.

Producenta kultovního mnichovského labelu se svébytnou estetikou natáčeli filmaři pět let při jeho cestách za jím zastupovanými umělci z celého světa. Ve filmu dále vystupují Nik Bärtsch, Jan Garbarek, Anouar Brahem, Gianluigi Trovesi, Marilyn Mazur, Arvo Pärt a mnozí další.

Film režisérů Norberta Wiedmera a Petera Guyera měl svou premiéru před dvěma lety a od té doby se promítal na mnoha prestižních festivalech. Na komerčně dostupném nosiči ale vyjde až 29. srpna. Spolu s filmem bude rovněž vydán soundtrack na CD. Podívejte se na trailer k filmu:

Vydavatelství ECM (Edition of Contemporary Music) založil Manfred Aicher v roce 1969. Brzy proslulo svou „chladnou“ estetikou, zdůrazňující zadumanost, temnější barvy a pomalejší vnímání času. Mnoho snímků postrádá průběžný beat běžný v hlavním proudu amerického jazzu a časem se staly synonymem evropského pojetí jazzu. V katalogu je však zastoupeno také množství Američanů, jako Chick Corea, Pat Metheny, Keith Jarrett, či John Abercrombie.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.