Finále soutěže Jazz Fruit proběhne online

28. květen 2020

Soutěž kapel Jazzfruit zná své finalisty. O konečném vítězi se rozhodne v livestreamu tuto neděli od 18:00. 

Do finálového kola se probojovaly kapely B/Y Organism, Point of Few a Jay Delver a diváci poslali do finále i duo KI木. 

„Jsem rád, že se nám podařilo soutěž udržet plynule v chodu i přes nepřízeň osudu. Jazzový svátek jsme sice nemohli oslavit na Karlově náměstí, ale zvu všechny jazzové příznivce na závěrečný souboj finalistů online,“ říká Jan Gregar za festival Mladí ladí jazz, který soutěž pořádá. 

Finálové kolo proběhne v neděli 31. května od 18.00 hod. Streamovat se bude na Facebooku a Youtube kanálu Mladí ladí jazz a na sociálních sítích Českého rozhlasu Jazz. Hlasování fanoušků bude probíhat na Facebooku Mladí ladí jazz. Velké finále Jazzfruit bude moderovat Jakub Doležal, a kromě vystoupení všech 4 finalistů se můžeme těšit i na muzikantské battly. 

V porotě na místě či doma u monitorů zasednou Matěj Ruppert, Lenka Dusilová, Daniel Vojtíšek (ČRo Jazz), Naděžda Lhotská (Česká centra), Filip Černý (Kytary.cz), Libor Galia (SoundCzech) a Adam Kaňa (Mladí ladí jazz). 

„Nejsem paradoxně stoprocentním fandou jazzu, ale velmi mne překvapila vysoká úroveň většiny semifinalistů,“ říká šéf poroty Matěj Ruppert, jeden z těch, kteří budou během finále přímo na místě, a dodává s úsměvem: „Ale přiznávám se, že už mám pro finále svého tajného favorita.“

Finalisté Jazzfruit soutěží o hlavní Cenu Českých center, které poskytnou rezidenční pobyt v Paříži a zajištění dvou dalších zahraničních koncertů. Výherce druhého místa získá hodnotné ceny od Kytary.cz. Hlavní myšlenkou soutěže bylo podpořit muzikanty v současné nelehké situaci a zároveň přinést takový formát soutěže, aby byl atraktivní i pro její diváky, kteří mohli v semifinále hlasovat on-line, a stejnou možnost budou mít i při nedělním finále.

Finalisté Jazz Fruit 2020:

B/Y Organism: usiluje o vytvoření nezapomenutelných hudebních textur a silných rytmů za použití klavíru, varhan, kytary, duduku, balalajky, bicích, perkusí i elektroniky. B/Y Organism představuje novou syntézu žánrů a zvuků ve formátu varhanního tria. 

Point of Few je instrumentální jazzové kvarteto s mimořádně originálním svěžím zvukem, ve kterém se prolínají akustické nástroje s efekty a elektronikou. Inspiraci nachází jak v moderním pojetí jazzu, tak i elektronické taneční hudbě. 

Jay Delver = brněnští Jamiroquai? Proč ne, podmanivé melodie vsazené do komplexní tvorby balancující na hraně popové líbivosti a rockové údernosti to srovnání nejspíš podpoří. Je to hudba napsaná s precizností a smyslem pro detail ve snaze přivést ztracené umění songwritingu zpátky do hry. 

KI je instrumentální duo s kořeny zapuštěnými v Brně, Kryštof a Igor jsou dva spolužáci z gymnázia. Jejich hudba vychází z nu jazzu, klasiky a filmové hudby. Zkratka odkazuje k iniciálám obou hudebníků a k japonskému znaku pro strom.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Související