Finské Sun Trio – záznam z United Islands 2012

28. listopad 2012

V sobotním pořadu Jazz Club na Euro Jazzu odvysíláme koncert vycházejících hvězd finské jazzové scény: Sun Trio vystoupilo na letošním festivalu United Islands a Český rozhlas byl u toho.

Sobota 1.12. – ČRo Euro Jazz 20:00 – 20:57: Jazz Club – záznam koncertu z festivalu United Islands, Praha (nahráno 23. 6. 2012)

Trumpetista Jorma Kalevi Louhivuori, bubeník Olavi Louhivuori a basista Antti Lötjönen jsou představiteli mladé severské jazzové generace, pocházejí tedy z oblasti, která i z celosvětového hlediska patří v současném jazzu k těm nejbedlivěji sledovaným. Jejich vstupem do velkého světa bylo vítězství ve finále soutěže Young Nordic Jazz Comets, jež proběhla v roce 2006 na Islandu.

Kapela v nezvyklém složení vznikla po asijském turné, při němž bratry Jorma Kalevi Louhivuoriho (trubka) a Olavi Louhivuoriho (bicí) doprovázel v každém městě jiný basista. Turné mělo takový úspěch, že se rozhodli sestavit zcela nové trio s tentokrát regulérním basistou (Antti Lötjönen).

Podívejte se na klip:



Kapela Sun Trio se cítí být ovlivněna nejrůznějšími směry, její výrazové prostředky sahají od impresionistických až ambientních pasáží po energetické exploze. V tomto smyslu jako hlavní zdroje svého muzikantského myšlení členové uvádějí Milese Davise či Davea Douglase.

U renomovaného italského labelu Cam Jazz již vydali dvě alba (Dreams Are True, Time is Now), a právě z nich vycházel i playlist pražského koncertu, který odvysíláme tuto sobotu na Euro Jazzu. Nenechte si ujít tento mimořádný program!

02776564.jpeg

Sun Trio - koncert na United Islands 2012

Jorma Kalevi Louhivuori – trubkaOlavi Louhivuori bicíAntti Lötjönen – kontrabas

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.