George Mraz se zotavuje, jazzmani přispívají na jeho uzdravení

9. září 2016

Nebývalou odezvu vyvolala výzva k finanční podpoře George Mraze, předního jazzového basisty českého původu. Ten v červenci prodělal náročnou operaci s následnými komplikacemi. Na jeho léčbu už přispěla řada osobností americké jazzové scény a podpořit jej můžete i vy.

„Jiří prodělal velice náročnou a nebezpečnou sedmihodinovou operaci (tzv. Whipple surgery), kdy mu byla odstraněna poměrně velká a nebezpečná cysta na pancreasu. Naštěstí nebyla prokázána rakovina, ale bohužel po operaci nastalo mnoho dalších komplikaci, jako infarkt a infekce,“ vysvětluje Mrázova manželka Camilla.

„Jeden z nejlepších žijících basistů a odvážný chlapík první ligy,“ napsal na vymezenou fundraisingovou stránku saxofonista Dave Liebman a na uzdravení Mráze přispěl 99 dolarů. Částka je symbolická, protože právě 9. 9. oslavil známý basista 72 let. Na svém kontě má stovky nahraných alb a řadu turné s osobnostmi jako Stan Getz, Chet Baker, Oscar Peterson, Bill Evans, Dizzy Gillespie, nebo Joe Henderson.

ZDE MŮŽETE PŘISPĚT NA UZDRAVENÍ GEORGE MRAZE

Za sbírkou stojí Mrázův management a jeho žena Camilla (pianistka českého původu), s níž od roku 2013 procestoval řadu zemí ve společném jazzovém triu. Nyní se snaží o návrat svého manžela do běžného života. „Jiřímu se daří lépe a už je doma – což je možné i díky tomu, že lékaře máme v domě. Trpí ještě bolestmi, ale hlavně rehabilitace postupuje pomalu. Chce to zkrátka čas.“

Mrázovi příznivci mohou na jeho uzdravení přispět jakoukoli částkou na speciální stránce GoFundMe. Výzva jeho manželky vyvolala v jazzové komunitě velkou odezvu. Během prvních dvou dnů od spuštění se organizátorům podařilo přesáhnout požadovanou částku 18 tisíc dolarů. Mezi dárci přitom nechyběly špičky světového jazzu, jako John Abercrombie, Bobby Shew, Ahmad Jamal, Billy Childs a další. Přispěli i čeští jazzoví basisté Robert Balzar či Jiří Slavík.

„Pochopitelně každý příspěvek, byť sebemenší, má velkou hodnotu. Podpora, ať už jakákoli, přiblíží Jiřího plnému uzdravení,“ doufá Camilla Mraz.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.