Georgi Kornazov/Alex Sipiagin Horizons Quintet

21. listopad 2012

Jazzový trombonista, skladatel a producent Georgi Kornazov (1971) nepatří k příliš známým postavám evropského jazzu. Ačkoli pochází z Bulharska, kde také dlouho studoval, od konce 90. let se etabloval především na pařížské jazzové scéně. V sobotu 24. 11. odvysíláme na Euro Jazzu koncert jeho výjimečné formace Horizons Quintet.

Sobota 24.11. – ČRo Euro Jazz 20:00 – 21:00: Jazz Club – záznam koncertu z festivalu Jazz sur le vif, Charles Trenet Studio, Radio France, Paříž (nahráno 13. 11. 2010)

V této kapele vedle leadera zaujme např. trumpetista ruského původu Alex Sipiagin – hráč dnes žijící na Long Islandu se již etabloval na americké scéně a můžeme jej znát z letošního Jazzfestu Brno.

Ze stejného festivalu můžeme znát i saxofonistu Emila Parisiena, který se proslavil zejména svým volně improvizačním kvartetem či naposledy účastí v kapele Yarona Hermana. Jméno kytaristy Manu Codjia (1975) je ve středoevropském regionu známo hlavně z formace Ladyland Quartet Erika Truffaze (desky Mantis, Saloua či Face a Face), případně ze sexteta Henriho Texiera. V souvislosti s jeho nevšedním zvukem se často mluví o vlivu Billa Frisella.

Podívejte se na ukázku z koncertu Horizons Quintetu:

 

Kapela Horizons Quintet působí od roku 2007 a na svém kontě má doposud dvě alba – Viara (2008) a Sila (2012). Jak na nich, tak na záznamu z festivalu Jazz sur le vif, který v sobotu odvysíláme, skupina prezentuje především původní kompozice Georgi Kornazova. Jeho charakteristickým rysem je především smysl pro kontrasty: mezi tradicí a volnou improvizací, technickou virtuozitou a lyrismem, prokomponovaností a nečekanými dynamickými zvraty.

Sobotní večer na Euro Jazzu slibuje setkání hráčů první evropské jazzové ligy. Nenechte si ujít tento mimořádný zážitek!

02521591.jpeg

Alex Sipiagin – trubka, křídlovkaGeorgi Kornazov – trombónEmile Parisien – soprán saxofonManu Codjia – el. kytaraMarc Buronfosse – kontrabasAntoine Banville – bicí

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.