Gerald Clayton – Life Forum

6. květen 2013

Nahrávka stále viditelnějšího talentu newyorské jazzové scény, pianisty Geralda Claytona, je ambicióznější než jeho předchozí albové počiny. Trio rozšířil o dechy a neortodoxně znějící vokalisty. Jeho nové CD Life Forum jsme zvolili Albem týdne.

Gerald Clayton (1984) se sice narodil v holandském Utrechtu, vyrostl však v jižní Kalifornii. Vztah k jazzu má, zdá se, v krvi: je synem bandleadera Johna Claytona a také synovec saxofonisty Jeffa Claytona. V poslední dekádě patří tento mladý pianista ke stále zřetelnějším jazzovým hvězdám. Z počátku se realizoval hlavně jako sideman: můžeme ho znát z desek Diany Krall, Roye Hargrova i Roberty Gambarini, známý je i díky generačně spřízněným formacím Ambrose Akinmusireho, Next Collective nebo basisty Bena Williamse.

V tomto zahlcení jmény by však nemělo zaniknout, že Clayton je i leaderem vlastních formací, především tria s basistou Joe Sandersem a bubeníkem Justinem Brownem, s nimiž natočil svá úspěšná sólová alba (dosud má tři nominace na Grammy). V těchto spolupracích lze vysledovat i Claytonovy přiznané vzory, k nimž řadí Oscara Petersona, Benny Greena nebo Raye Browna.

Novinka Life Forum je Claytonovou první deskou pro významný label Concord, ale také výraznějším překročením stínu sidemana a obligátního triového formátu. Trio pianista rozšířil nejen o dechy (Logan Richardson, Dayna Stephens, Ambrose Akinmusire), ale i o netradičně znějící vokalisty (Gretchen Parlato, Sachal Vasandani). V neposlední řadě jde o Claytonovu výraznou skladatelskou vizitku.

02878376.jpeg

„Skládám mnohem více než dřív,“ říká k tomu Clayton. „Práce s větším obsazením byla náročnější na přípravu. Hodně mi v tom byl nápomocen saxofonista Ben Wendel, který desku produkoval – obdivuji jeho přístup a zpětnou vazbu, kterou mi poskytuje.“

Více o pozadí vzniku desky Life Forum se dozvíte v klipu:



Ačkoli byla řeč o zpěvácích a víceméně tradičních vzorech, Clayton se nepouští směrem pop-jazzové úlitby, ani obehrávání standardů. Vokalisté zde mají přesně vymezené role – nikoli vůdčích hlasů, které by ostatní hráči doprovázeli, ale spíše dalších nástrojů, které podobně jako dechy slouží k rozšíření zvukového spektra. Vokalisté Gretchen Parlato i Sachal Vasandani jsou brilantní improvizátoři, kteří se neprosazují za každou cenu, ale hbitě se zaplétají do přediva kolektivní souhry: nejčastěj v bezeslovném zpěvu v unisonu s trubkou nebo saxofony (jako v up-tempo kompozici Future Reflection, nebo pomalejší Deep Dry Ocean).

Protipólem této vokálně-instrumentální exprese je balada Dusk Baby, v níž Sachal Vasandani plní spíše tradičnější roli, nebo vokální duet When an Angel Sheds a Feather, v němž oba zpěváky doprovází pouze piano.

Poslechněte si ukázky z alba Life Forum:

Deska Life Forum nechává příležitostně vyniknout i samotnému pianovému triu, které v daném složení funguje už přes pět let. Čtyřminutová imprese s názvem Sir Third asi nejlépe ilustruje triovou alchymii a vzájemné napojení – přes poměrně složitou rytmickou strukturu si zachovává zřetelný groove a ani na chvíli nenudí.

Kousek Mao Nas Massa spojuje odlehčenou melodickou linku piana s neutuchajícím perkusivním patternem. V geniální duetní souhře bubeníka a pianisty jsou znát názvuky brazilské samby.

Claytonovi na nové nahrávce bezpochyby nešlo o obligátní sled témat a sól. Také vztah kompozice a improvizace je víceméně jasně určen: síla a exprese jednotlivých členů je tu spíše kontrolována a přetvářena ve výrazně kolektivní dílo. Jsou tu však výjimky, mezi něž patří vypjatá sóla trumpetisty Ambrose Akinmusireho (Shadamanthem, Some Always), případně drobnější vstupy saxofonistů (Like Water).

Album Life Forum je mezníkem v Claytonově dosavadní tvorbě – vcelku bez problémů na něm dokazuje své vynikající skladatelské dovednosti a zajímavé aranžérské nápady, které jsme u něj dosud neměli moc možnost slyšet. Jestliže kolem leckterých mladých jmen současné neworské scény vytvářejí velké labely mnohdy nezasloužsný povyk, Gerald Clayton si pozornost posluchačů rozhodně zaslouží.

Gerald Clayton – Life Forum

02878375.jpeg

Gerald Clayton – piano Joe Sanders – kontrabasJustin Brown – bicíLogan Richardson, Dayna Stephens – saxofonyAmbrose Akinmusire – trubkaGretchen Parlato, Sachal Vasandani – zpěvCarl Hancock Rux – recitace

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka