Glasperova fúze jazzu a hip-hopu vyjde v únoru

18. listopad 2011

Pianista Robert Glasper, který nedávno dvakrát vystoupil v Praze, ohlásil vydání nového alba své kapely Experiment. Prý nesnadno zařaditelná nahrávka se bude pohybovat na rozmezí jazzu, hip-hopu, R&B a rocku.

Album s názvem Black Radio vyjde u značky Blue Note 28. února a páteří bude Glasperova elektrická kapela (saxofonista Casey Benjamin, basista Derrick Hodge a bubeník Chris Dave). Ve studiu se však vystřídala celá řádka hvězdných hostů, jako Erykah Badu, Bilal, Lalah Hathaway, Chrisette Michele, Mos Def, Musiq Soulchild, Meshell Ndegeocello a další.

Glasper spolupracuje jak s jazzmany formátu Terence Blancharda či Christiana McBrida, tak právě s rapery jako Mos Def nebo Q-Tip. Obě své paralelní hudební „identity“ představil loni na albu Double Booked (které vyšlo rovněž u Blue Note). Podívejte se na záběry z koncertu:

O nové desce se Glasper krátce zmínil v rozhovoru pro listopadové číslo Harmonie: „Hlavně chci ukázat ty svoje dvě tváře, že na jednu stranu mám svoje jazzové trio, vydávám u Blue Note a jsem prostě jazzovej frája, ale na druhou dost jedu v celý týhle hiphopový a soulový věci. Takže jsem chtěl všechny svoje kamarády z jednoho břehu přetáhnout na ten druhej. Doufám, že ta deska způsobí trochu rozruchu, ne jako jazzový alba, o který nikdo nezakopne, pokud zrovna nejste Norah Jones.“ Black Radio se prý natáčelo hlavně v noci, protože na něm chtěl autor otisknout atmosféru „opravdového jazzklubu“.

Repertoár bude tvořit několik originálů a řádka známých coverů (např. Bowieho Letter To Hermoine, nebo Smells Like Teen Spirit od Nirvany).

Robert Glasper Experiment – Black Radio

1. Lift Off/Mic Check (feat. Shafiq Husayn) 2. Afro Blue (feat. Erykah Badu) 3. Cherish The Day (feat. Lalah Hathaway) 4. Always Shine (feat. Lupe Fiasco & Bilal) 5. Gonna Be Alright (F.T.B.) (feat. Ledisi) 6. Move Love (feat. KING) 7. Ah Yeah (feat. Musiq Soulchild and Chrisette Michele) 8. Consequence Of Jealousy (feat. Meshell Ndegeocello) 9. Why Do We Try (feat. Stokley Williams) 10. Black Radio (feat. Mos Def) 11. Letter To Hermoine (feat. Bilal) 12. Smells Like Teen Spirit

02486859.jpeg
autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka