GoGo Penguin a Erik Truffaz: Sledujte živý videopřenos!

6. září 2016

Stále populárnější britské trio GoGo Penguin a ostřílený Erik Truffaz tuto středu vystoupí na francouzském festivalu Jazz à la Villette. Díky živému videopřenosu můžete být u toho! Sledujte ve středu od 20:00 na odkazu níže.

Známý pařížský festival si pro své návštěvníky přichystal skutečně lahůdkový dvojkoncert: post-jazzové klavírní trio a kultovního průkopníka nu-jazzu.

V první části večera (od 20:00) uvidíte manchesterské trio GoGo Penguin, které představí repertoár z letošní novinky Man Made Object. Formace v loňském roce s velkým úspěchem vystoupila také v ČR (klub Jazz Tibet, Olomouc). Vrchol programu (asi od 22:00) však nepochybně představuje původem švýcarský trumpetista Erik Truffaz se svým kvartetem. Také on představí nové album (Doni Doni), přičemž hostem kapely bude i malijská zpěvačka Rokia Traoré.

Zde spusťte přímý videopřenos (středa 7. září od 20:00):

Žánrový rozptyl GoGo Penguin je nebývale široký a rozhodně se o nich nedá mluvit jako o ryze jazzovém triu – silně čerpají i z trip-hopu, rocku, elektroniky a klasické hudby. Mezi své zdroje inspirace řadí pestrou kombinaci jmen, jsou to například John Cage, Aphex Twin, Radiohead, Claude Debussy nebo Dimitrij Šostakovič. Díky této směsi se jim daří sklízet úspěchy nejen v jazzových klubech a oslovovat posluchače napříč žánry.

U nás dobře známý Erik Truffaz rád říká, že pro podpis si na jeho koncerty teď chodí potomci generace, která jej poslouchala v 90. letech. Dlužno podotknout, že za tu dobu se změnilo nejen Truffazovo publikum, ale i jeho hudba. Naučnou stezkou přes delikátní akustický „drum’n’jazz“ konce 90. let, syrový jazzrock přelomu milénia, experimenty s elektronikou a etnickými vlivy se v posledních letech přikláněl stále více ke své lyrické části osobnosti – pop jazzu, vokálům a spíše uhlazenému písničkářství.

03583502.jpeg

GoGo Penguin a Erik Truffaz Quartet – Videopřenos z Jazz à la Villette

Gogo Penguin (od 20:00)

Chris Illingworth – pianoNick Blacka – kontrabasRob Turner – bicí

Erik Truffaz Quartet feat. Rokia Traoré (cca 22:00, resp. po přestávce po prvním koncertu)

Erik Truffaz – trubkaRokia Traoré – zpěvBenoît Corboz – klávesyMarcello Giuliani – basaArthur Hnatek – bicí

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka