Grzegorz Karnas - Karnas

3. říjen 2011

Polský jazz má stále vynikající pověst a tvorba vokalisty a skladatele Grzegorze Karnase ji jen potvrzuje. Jeho hudba se nese v duchu moderního autorského jazzu s výraznými prvky improvizace a minimalismu. Nové Karnasovo album jsme vybrali za Album týdne.

Karnas je samorost, který se nebojí experimentovat. Jeho hudba nepostrádá hravost, lehkost a neotřelost, které jí dodává nejen Karnasův originální pěvecký projev, ale také vynikající instrumentalisté tvořící jeho kapelu. Se svým kvartetem či kvintetem vystupuje občas také v Česku.

Grzegorz Karnas se narodil v Horním Slezsku. Vystudoval popové a jazzové oddělení se zaměřením na jazzový vokál na Hudební akademii v Katovicích. Stabilně spolupracuje jak s mladými polskými jazzmany (Michal Tokaj, Krzysztof Dziedzic, Michal Miokiewicz, Adam Kowalewski, Lukasz Zyta), tak s opravdovými legendami polského jazzu (Tomasz Szukalski, Kazimierz Jonkisz).

Koncertní provedení jeho debutového CD Reinkarnasja sklízelo úspěchy na mnohých festivalech (např. International Jazz Pianists' Festival v Kaliszi, Bratislavské jazzové dny, Jazz Jamboree ve Varšavě). V létě 2004 následovalo album Dreams of a Ninth Floor, které potvrdilo kvality Karnasovy hudby i očekávání hudebních kritiků, označujících Karnase za nejvýraznější příslib současného polského jazzu. Karnas vydává alba poměrně s velkým časovým odstupem – tím posledním byl soubor balad na CD Ballads for the End of the World (2007).

02446434.jpeg

Své nové eponymní album Karnas svěřil stávající koncertní kapele (pianové trio rozšířené o cello) a vytvořil poměrně pestrou kolekci (devatenácti!) skladeb, ale často i jen vokálních improvizací, črt či recitací. To není pro tohoto zpěváka nic neobvyklého: jak již poznamenal Peter Lipa v recenzi předchozího alba, „kompozice“ nejsou tím pravým slovem vystihujícím Karnasovu tvorbu, tradiční rozdělení do témat a sól bychom zde hledali obtížně. Vícero témat (Slodka, Langue D´amour, Zima) má dokonce několik verzí a jejich příběh se tak line „na pokračování“ celým albem.

Snímek tak má vícero odboček a krátkých, často i jen minutových intermezz, v nichž Karnas odhaluje svou neskonalou hravost, ale také výbornou improvizační pohotovost. Poslechněte si ukázku:

LANGUE D'AMOUR 3 by karnasmusic Ne náhodou pak některé z kousků připomínají vokální ekvilibristiku Bobbyho McFerrina:

COMMUTING OBSESSIONS by karnasmusic

I přes tyto experimentální vložky má Karnas smysl pro melodiku, vyprávění příběhů s chytrými texty a cit pro vtipné detaily. V tomto ohledu působí nejpřesvědčivěji kolektivně složené kompozice, v nichž nejznatelněji vystupuje do popředí fakt, že rytmika v čele s Michalem Tokajem neslouží k obligátní podpoře vokalisty, ale je mu partnerem k nespoutaným konverzačním výměnám. Poslechněte si Karnasovo vyznání v kolektivní kompozici Slodka se strhujícím ostinátním úvodem basy:

SŁODKA by karnasmusic

Jiné je to s covery převzatých skladeb. Do legendární Stingovy Roxanne vložil Karnas výraznou dávku exprese, podpořenou vynikající kapelou. Zpěvákův hlas zde ale v některých pasážích naneštěstí působí intonačně nepřesvědčivě:

ROXANNE by karnasmusic

O trochu lépe na tom je známá Black Crow z legendárního alba Joni Mitchell. Karnas tu volí scatovou improvizaci, ve které se cítí zjevně nejlépe.

BLACK CROW by karnasmusic

Grzegorz Karnas na novém albu ilustruje vyzrálost střední generace polských jazzmanů. Nepouští se cestou tradice, jak je v hlavním proudu polského jazzu často zvykem, ale překvapuje silným konceptem s mnoha experimentálními prvky. Že to občas narušuje celistvost eponymního snímku, nemusí být hned na škodu: jen to dotváří obraz Karnasovy osobitosti.

Grzegorz Karnas – Karnas Grzegorz Karnas – zpěv Michal Tokaj – piano Adam Oleś – cello Michal Jaros – kontrabas Sebastian Frankiewicz – bicí

02446435.jpeg

Label: Hevhetia, 2011

www.karnasmusic.com

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.