Harold López-Nussa Trio – El País De Las Maravillas

29. srpen 2011

Fúze afrokubánské hudby a jazzu představuje po několik dekád velmi plodnou symbiózu, která žánr posouvá novými směry. Tu a tam se na Kubě zrodí nová osobnost, která přes uzavřenost režimu vyrazí do světa a oslní novým a invenčním přístupem. Jednou z nich je pianista Harold López-Nussa, jehož novou triovou desku jsme zvolili za Album týdne.

Kubánský pianista s francouzskými předky má teprve 26 let, na rodném ostrově je již ale miláčkem publika a častým vítězem jazzových soutěží. López-Nussa studoval nejprve na klasické konzervatoři, nyní dokončuje studia na prestižní Instituto Superior de Arte v Havaně. V roce 2005 vyhrál v mezinárodní pianistické soutěži ve švýcarském Montreux, což mu otevřelo cestu do světa, a také přimělo k prvním profesionálním nahrávkám. Takto Nussova kapela hrála loni na festivalu ve francouzském Vienne:

Na svém kontě má Nussa dosud tři nahrávky: Canciones (2007), která vyšla ještě na Kubě, a pak Sobre el Atelier (2007) a Herencia (2009), které již vyšly u evropských labelů. Těžištěm nové desky je Nussovo ustálené trio známé právě z desky Herencia: vedle piana je to Felipa Cabrera na kontrabas a Haroldův mladší bratr Ruy Adrian na bicí. Nové album El País De Las Maravillas je však doplněno i o hvězdného hosta – saxofonista David Sanchez s triem koncertoval na evropských vystoupeních a zde hraje ve čtyřech skladbách. Jeho angažmá samozřejmě není náhoda; bratři Nussové totiž účinkovali na americko-kubánském projektu Ninety Miles (Sanchez, Harris, Scott), o kterém jsme psali nedávno.

Album otevírá Guajira, skladba Haroldova mladšího bratra, vycházející z jednoduchého úvodního motivu (tleskot a pískání) s pozvolna připojenou ostinátní basovou figurou. Výrazné Haroldovo téma přerůstá ve velmi komplexní triovou souhru s ústřední perkusní prací, která předznamenává ražení celého alba.

Následující Caminos nám dává v úvodu připomenout, že posloucháme také jazzové album: vstupní duo piana a saxofonu je ryze hard-bopového střihu. V tomto duchu ještě chvíli pokračuje i přizvaná rytmika, nicméně i to se mění asi po minutě, kdy Harold dává levou rukou signál k afrokubánskému zvratu. Po ustavení groovu následuje strhující pianové sólo se Sanchezovými příležitostnými vstupy.

Dosud poměrně razantní skladby zjemňuje sólová mezihra v podobě Interludia, krátkého lyrického úvodu k následující titulní skladbě El País de las Maravillas. Tady už se hraje blíže k hlavnímu jazzovému proudu. Ostinátní introdukce k této kompozici, pouze jemná kubánská příměs a dosti komplexní rytmická práce zde může připomínat Coreovo New Trio (s Ballardem a Cohenem). Skladba vygraduje takřka do orchestrální podoby, když se v závěru hráči přidají svým bezeslovným zpěvem.

Haroldovo trio překypuje mladickou energií, a tak po několika up-tempo kouscích přichází vhod balady. K těm nejpozoruhodnějším patří Perla Marina kubánského průkopníka stylu trova Sindo Garaye, nebo A Camilin, jediný kus napsaný basistou Felipe Cabrerou. Ačkoli kubánské zázemí je i zde zjevné, projevuje se tu naplno hlavně Haroldovo klasické jazzové vzdělání.

02418110.jpeg

E’cha je triovou verzí Haroldovy skladby, která se (obohacena o dechy a vibrafon) objevila již na zmiňovaném letšním albu Ninety Miles. Absenci barevného obohacení Harrisovým vibrafonem zde Harold dohání výraznějším drivem v sólech a jeho bratr košatějšími rytmickými vzorci perkusí.

Trio Harolda Lópeze-Nussy plně dostává pověsti, která jej předbíhá. Je to jazz pianisty, který nechce ani nemůže zapřít své kubánské kořeny, ale nesporně inklinuje k americkým jazzovým vzorům (a také evropským vážnodhudebním). Album El País De Las Maravillas je ve výsledku pro jazzového posluchače velmi příjemným osvěžením, i když se jindy deskám s obligátní nálepkou „latin-jazz“ vyhýbá.

Zde je zatím nejčerstvější záznam tria (8. srpna, festival v Marciacu):

Harold López-Nussa Trio – El País De Las Maravillas

Harold Lopez-Nussa – piano Felipe Cabrera – kontrabas Ruy Adrian Lopez-Nussa – bicí David Sanchez – tenor saxofon (skladby 2, 5, 9, 11)

02418109.jpeg

Label: World Village, 2011

www.myspace.com/haroldlopeznussa

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.