Harry Sokal povede v Brně třídenní jazzový workshop

8. srpen 2011

Známý rakouský saxofonista inicioval vznik nového mezinárodního workshopu. Ve spolupráci s Brněnským kulturním centrem spustil Harry Sokal akci, která má umožnit výměnu zkušeností mladým jazzmanům ze středoevropského regionu.

Workshop s názvem beARTcom se bude konat v prostorách brněnské Staré radnice po tři dny (23.-25.8.). Tematicky bude přitom rozdělen do tří bloků „beTalent“, „beArt“ a „beGroove“, které mimo jiné zahrnují semináře jako „Improvising Instruments“, „Approaching Art“, „Structure & Developement of a Big Band“, „Time – Feel – Rhythm” nebo „In & Out Rhythms”.

„Cílem je podpořit pokrok a rozvoj jednotlivých hráčů pod vedením zkušených a světově uznávaných jazzmanů. Důraz je pak kladen na získávání jistoty při hraní a hledání vlastních způsobů vyjádření. Důležitý je i rozvoj skupinového a improvizovaného hraní,“ říká tisková mluvčí BKC Jana Fantová.

Mezi lektory „dílny“ budou vedle Sokala další zkušení hráči či pedagogové: Matúš Jakabčic, Miroslav Hloucal, Klaudius Kováč, Tomáš Baroš, Marián Ševčík a další. Třetí den workshopu bude zaměřený na společné hraní s DJ Sayko (česká d´n´b legenda). Vyvrcholením každého dne třídenního workshopu mají být koncerty a jam sessions na nádvoří Staré radnice a v klubu Metro.

02402500.jpeg

Po odborné stránce projekt zaštiťuje občanské sdružení Poysdorf Jazz & Wine Summer, které je pořadatelem letních jazzových slavností v rakouském Poysdorfu. Díky dotaci z Evropského fondu pro regionální rozvoj je přitom účastnický poplatek velmi nízký (zlomek ceny obdobných jazzových dílen).

Více informací o workshopu beARTcom najdete zde.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.