Harry Waters se vrací, tentokrát na turné s českými muzikanty

8. listopad 2012

Londýnský pianista Harry Waters jezdí do Česka stále častěji. Pro listopadové turné se obklopil pro změnu českými jazzmany.

V Čechách se zviditelnil zejména po boku svého otce Rogera Waterse, leadera legendární rockové kapely Pink Floyd (turné In The Flesh, Dark Side of the Moon), a později příležitostně spolupracoval také s českými hudebníky (projekt Filipa Benešovského The Wall 2009). V roce 2010 však vystoupil na trutnovském Jazzinci také se svou jazzovou kapelou a mohl tak představit i svou vlastní tvorbu inspirovanou velikány typu Oscara Petersona či Keitha Jarretta.

V Česku od té doby Waters vystupuje buď v čistě britské formaci Harry Waters Quartet (např. na letošním Jihočeském jazzovém festivalu), nebo v novém projektu Harry Waters & Friends, ve kterém výrazný pianista hraje ve spojení s českou jazzovou elitou. Právě s touto formací Waters koncem listopadu odehraje sedm koncertů v ČR a SR.

„Je to vždycky velká výzva hrát s novými lidmi. Moji spoluhráči v Čechách jsou fantastičtí, takže se na toto turné velmi těším,“ říká pianista, v jehož obměněné formaci nyní hrají saxofonista Jan Pospíšil (TOP Dream Company, Pražský Synkopický Orchestr), kontrabasista Jan Greifoner (Petra Ernyei Quartet, Jan Smigmator, J.J. Jazzmen) a bubeník Oliver Lipenský (Jan Steindörfer Quartet, Erika Fečová, Pitch Bender).

Podívejte se na ukázku:



Harry Waters & Friends – CZ/SK turné

17.11. Trutnov – Koncertní síň Bohuslava Martinů 18.11. Praha – Jazz Dock 19.11. Kostelec nad Orlicí – SK Rabštejn 20.11. Žatec – Městské divadlo 21.11. Ostrava – Parník 22.11. Nitra (SK) – Music A Café 23.11. České Budějovice – Highway 61

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.