Hasiči v Karlovarském kraji by uvítali ve svém kolektivu ženy, stanice jsou na to připravené

2. květen 2024 11:35

V Karlovarském kraji chybí v současné době hasiči spíše lokálně. Díky nízké fluktuaci se daří držet stav jednotek Hasičského záchranného sboru v Karlovarském kraji na dobré úrovni, byť lidé, kteří by se rozhodli pro toto povolání, se shání těžce.

V Karlovarském kraji působí zhruba 390 profesionálních hasičů, v současné době jich chybí zhruba desítka. Část míst se ale zřejmě brzy zaplní, uchazeči podstupují přijímací řízení. Hasiči v kraji by uvítali i ženy ve svých řadách, zatím na první čekají. „Hasiči mají velmi nízkou fluktuaci a přirozeným odchodem odchází tak asi desítka, dvacítka lidí ročně, nejčastěji kvůli věku,“ uvedl mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal.

Čtěte také

Podle Kasala hasiči, stejně jako další útvary záchranného systému, řeší problém s nedostatkem lidí dlouhodobě. „V našem případě ale nejde o plošný nedostatek, jako spíš o lokální výpadky. Například v současné době nám chybí pět lidí na stanici Kraslice. Důvody jsou dva, jednak někteří nastoupili do hasičské jednotky v sokolovské chemičce a také se ale navyšoval tabulkový počet hasičů v Kraslicích s tím, jak byla stanice povýšena do vyšší kategorie P2, kdy místo šesti lidí ve službě musí být lidí devět,“ vysvětlil Kasal.

Stejně jako všechny profesionální záchranné a bezpečnostní sbory v kraji se potýkají i hasiči s tím, že část lidí pracuje v sousedním Německu, kde dostávají vyšší odměnu. Zároveň se policie, městští strážníci, vězeňská služba, záchranná služba i hasiči dělí téměř o stejnou skupinu možných zaměstnanců: zdraví lidé, s dostatečnou fyzičkou, kteří projdou psychologickými testy a jsou ochotni se pro výkon služby dovzdělat.

Jedinou bariérou je překonat zažité stereotypy

Mezi hasiči ale podle Kasala panuje silná podpora pro nastupující nováčky. Největší část lidí neprojde vstupními testy. Když je ale uchazeči zvládnou, následující zhruba rok a půl se připravují na to, aby se stali plnohodnotnými členy zásahové jednotky. Odborná příprava a také spolupráce se zkušenými kolegy ale podle Kasala vede k tomu, že služební zkoušku, kterou by měl nastupující hasič zvládnout do tří let od nástupu, až na výjimky nováčci zvládnou.

„Pokud si v posledních letech vybavuji, tak jí neprošli asi tři lidé,“ doplnil Kasal. V současné době jsou hasiči na výjezdech v Karlovarském kraji samí muži. Vedení krajských hasičů by uvítalo, aby kolektivy doplnily ženy. Stanice jsou na to připravené. Jedinou bariérou je překonat zažité stereotypy.

„Ženy u nás mají stejné podmínky jako muži. Pokud je zvládnou, mohou se bez problému zařadit mezi hasiče - muže,“ zve zájemkyně mezi hasiče krajský mluvčí. V České republice se to už někde podařilo, aktuálně jich podle Kasala slouží čtyři. Jak ale dodává, je to stejné jako například v armádě. Chvíli to trvá, než se zvyky změní, ale pak už to bude standardní situace, kdy lidé při zásahu hasičů uvidí i ženy.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio