Helge Lien – Kattenslager

27. srpen 2012

Norský pianista Helge Lien (1975) je znám svým originálním a velmi dobře sehraným triem. Nyní však vydal svou první, plně improvizovanou sólovou nahrávku. CD Kattenslager jsme zvolili Albem týdne.

Z hlediska Lienovy hudební kariéry jde o podstatný krok. Jeho šest s alb s mezinárodně proslulým triem (s basistou Frode Bergem a bubeníkem Knutem Aalefjærem) jej představilo nejen coby velmi kompetentního pianistu, ale hlavně jako nekonvenčního skladatele. Výrazně prokomponovaný svět blízký Billu Evansovi nebo triu E.S.T. nyní zaměnil za mnohem otevřenější a experimentálnější vyjádření: v sólo projektu Kattenslager velmi flexibilně překračuje hranice mezi jazzem a klasikou, mezi tradičními přístupy k aranžím i avantgardou.

Název prvního Lienova sólového alba je podobně neobvyklý jako hudba, kterou obsahuje. Je původně nezamýšlenou slovní hříčkou. Když kdysi poslouchal jednu starší dánskou jazzovou písničku z 60. let, zaslechl v ní neexistující slovo Kattenslager. Teprve mnohem později zjistil, že správně šlo o Plattenslager, ale neexistující, náhodně vzniklé slovní spojení se mu s odstupem zdálo tím nejlepším pojmenováním pro hudbu, kterou v současnosti dělá: rafinovanou až tajemnou a zároveň neklidnou a mnohdy dost nepředvídatelnou.

Vlastně nejpodstatnější z graficky vyvedeného bookletu alba je jediné konstatování: All Music is Free Improvised. Tedy vše je improvizace, Lien se nesvazuje formálními limity a předkládá album, které pravděpodobně dosud nejlépe zachycuje jeho svobodu v improvizaci, okamžité tvůrčí záblesky a krásu nepředvídatelnosti.

02703053.jpeg

Ačkoli v Lienově regulérním triu to není tak patrné a pianista patří spíše k hlavnímu proudu norského jazzu (nikoliv k jeho extrémně avantgardním odnožím), k volné improvizaci se rád vrací už od dob studií na Hudební akademii v Oslu (tehdy jej ovlivnil Misha Alperin, u kterého studoval). Skvěle to ukazuje dokument francouzské televize Mezzo, který zachycuje improvizaci Liena se saxofonistou Rolf-Erikem Nystromem:

Nejodvážněji na albu v tomto ohledu působí úvodní Grusveivandrer, zpochybňující tradiční představy o sólové hře na piano. Lien zde vlastně minimálně využívá klaviaturu, pracuje se strunami v útrobách klavíru, preparacemi, perkusivními údery. Ačkoli to méně zkušené posluchače může lehce vyděsit, v onom „chaosu“ brzy najdeme řád a poměrně jasný záměr.

Následující Furulokk je naopak poklidnou impresí zřetelně ovlivněnou norskou lidovou hudbou. Je úžasné sledovat, s jakým nadhledem zde Lien dávkuje ticho a pracuje s dozvukem svého nástroje:

Helge Lien se ovšem ohlíží také do minulosti, není to improvizace „z ničeho“. Jeho sólový projev lze porovnat s Theloniem Monkem a v některých částech alba se vrací vlastně ke zcela tradiční bluesové struktuře (jako Babbel nebo Knyt Og Kna).

Výrazně rytmizovaná titulní skladba Kattenslager nad celkem alba vyčnívá výrazným basovým groovem v levé ruce.

I na předchozím triovém albu Natsukashii byly znát Lienovy romantizující tendence. A také nyní dokazuje, že je především lyrik. Zejména v závěru alba (Uro, Øy) se ponořil do hlubších kontemplací, v některých případech (Ur) je však nečekaným způsobem rozrývá temnějšími tóny.

Kattenslager je skvělou volbou i tehdy, pokud zrovna neholdujete sólovým albům. Lien na nahrávce shrnul celé spektrum svých poloh, ani na chvíli nenudí a udržuje posluchače v napětí plném očekávání. V jistém smyslu jde o odvrácenou stranu jeho dlouhodobě fungujícího tria: tady se oprostil od jisté uhlazenosti a dal větší průchod svobodě vyjádření. Deska také vyniká skvělým zvukem (vyšlo i na LP). Lze se jen těšit na Lienův koncert na Jazz Goes To Town v Hradci Králové, kde zahraje (ovšem s triem) 20. října.

02397091.jpeg

Helge Lien – Kattenslager

Helge Lien – piano solo

Label: Ozella Music, 2012

www.helgelien.com

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.