Helge Lien Trio – Natsukashii

1. srpen 2011

Je s podivem, že trio norského pianisty Helge Liena do nedávna nebylo příliš známé za hranicemi své země. Změnilo se to v posledních dvou letech a jejich nové album Natsukashii ukazuje proč. Zvolili jsme je za Album týdne.

Jejich předchozí album Hello Troll (2008) se stalo jasným vývozním artiklem hlavně proto, že bylo vydáno u německého labelu Ozella Music (s dobrou světovou distribucí). Chválou nešetřila ani kritika: „Zapomenete, že zde kdy byl Esbjӧrn, Brad Mehldau, Tord Gustavsen a jiní,“ napsal například recenzent v BBC. Deska také získala první cenu v cenách Spellemannprisen (norský ekvivalent Grammy).

Trio není na norské scéně žádným nováčkem; funguje od roku 1999 a od roku 2001 vydalo celkem sedm alb. Lien je však vydával povětšinou u norských nebo japonských labelů, a tak se do širšího evropského povědomí kapela dostala až relativně nedávno. Jde o hlavní projekt pianisty (ročník 1975), který studoval na Hudební akademii v Oslu u Mishy Alperina. Působí však také jako oblíbený sideman (Jon Eberson, Marilyn Mazur, Beady Bell a další).

02397089_0.jpeg

V recenzích tria padají mnohá přirovnání: Keith Jarrett, Bill Evans, Brad Mehldau. Často zmiňovaná bývá podobnost s triem E.S.T. Podobně jako u švédské kapely je zde výrazným prvkem smysl pro kolektivní improvizaci při souběžném zachování formy, melodie a groovu. Alba Helge Liena jsou však ryze akustická (a vlastně ani nevyžadují elektronická „vylepšení“, která používalo trio E.S.T.). Nová deska Natsukashii byla natočena v legendárním studiu Rainbow u Jana Erika Kongshauga.

Jedna z mála příležitostí, kdy trio Helge Liena hraje převzatou tvorbu: příznačně Grandfathers Waltz od Billa Evanse:

Helge Lien, který je autorem všech skladeb, se netají tím, že rád hledá inspiraci v severské krajině, a to zejména kolem jezera Mjøsa, kde vyrůstal. Zasněných impresionistických ploch je zde opravdu dostatek (např. hned úvodní balada Natsukashii s osamocenou kontemplací Liena u piana a pouze pozvolným přidáváním rytmiky, pouze zlehka přešlapující Meles Meles, nebo Hymne opět s delší romantizující introdukcí piana). Právě v těchto momentech bývá pochopitelné občas zmiňované srovnání se zvukovou křehkostí tria Billa Evanse.

Poslechněte si ukázku titulní skladby Natsukashii:

NATSUKASHII - Helge Lien Trio by ozella music

Helge Lien však naštěstí nežije pouze touto nostalgickou estetikou (která bývá občas zjednodušeně připisována „škole ECM“). Jeho trio neustále objevuje krásu v momentálních improvizačních nápadech a vyniká skvělou interakcí členů. Výrazným rysem Lienových kompozic je navíc všudypřítomný kontrast, pnutí, které zašpiní zdánlivě hladce plynoucí hru novým zábleskem inspirace. Když už tedy mluvíme o „poetice ECM“, není zde dovedena do extrému, Lien ani na chviličku nenudí a vždy dokáže překvapit.

Striktně swingující kousky zde příliš nenajdeme (snad jen svižná a asi nejvýraznější kompozice Afrikapolka), na novém albu jsou více než dříve patrné inspirace z jiných hudebních oblastí: vážné a lidové hudby, ale i rocku (ovšem pojatého ryze akustickými prostředky).

Rozvolněnější struktury slyšíme hlavně v miniatuře Umbigada, i tam je ovšem patrný groove a fragmenty poměrně dobře posluchačsky uchopitelných témat.

Lienova autorská tvorba vůbec vyniká skvělou motivickou výstavbou, citem pro detail a schopností koncentrovaného vyjádření v sólech. Velice přívětivá tvář norského jazzu, kterou byste si jednoduše neměli nechat ujít!

Helge Lien Trio – Natsukashii

Helge Lien – piano Frode Berg – bass Knut Aalefjær – drums

02397090.jpeg

Label: Ozella Music, 2011 http://www.helgelien.com

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.