Herbie Hancock - Sobotní koncert na ČRo Jazz

16. květen 2013

V sobotu 18. května (20:00) odvysíláme na stanici Český rozhlas Jazz mimořádný koncert špiček současného jazzu v čele s Herbie Hancockem.

Sobota 18.5. – ČRo Jazz 20:00 – 21:20: Jazz Club – Záznam koncertu z Massey Hall, Toronto (Kanada), 25. 10. 2001.

Podzim 2001 poznamenal Ameriku především pochmurnou atmosférou po teroristických útocích z 11. září. Ale zároveň šlo o rok, který patřil 75. výročí narození Milese Davise i Johna Coltranea. Pianista Herbie Hancock, který dal u té příležitosti dohromady projekt Directions in Music, chtěl vzdát poctu těmto velikánům, ale zároveň se vyhnout klišé obvyklých „tribute“ bandů.

Hancock při sestavování kapely v hvězdném obsazení (Hancock, Brecker, Hargrove, Blade, Patitucci) myslel na své podobné pocty z minulosti (viz V.S.O.P. začátku 80. let nebo Tribute to Miles začátku 90. let) i účinkování po boku Milese Davise (1965-1968).

02222688.jpeg

Tato nahrávka však vznikla v podstatně jiném kontextu i obsazení. Hancock si to uvědomoval a při přetváření známých standardů (So What, Naima, Transition) dal velký prostor svým spoluhráčům, již velmi výrazným postavám soudobého jazzu. Zároveň je podnítil k napsání nových kompozic, které by se nově a neotřele s (mnohdy tak tíživým) historickým odkazem vypořádaly. Hargrovův The Poet či Breckerův D Trane tak Davisův/Coltraneův model v mnohém přesahují.

K nejsilnějším momentům patří sólo provedení Naimy v pojetí (již zesnulého) Michaela Breckera, které patří takřka k čítankám hry na tenor saxofon, nebo energií překypující Hargrovovo sólo na křídlovku v Davisově So What.

Nahrávka, která posléze byla vydána u labelu Verve, získala v roce 2003 dvě ceny Grammy. K zajímavostem patří, že Johna Patitucciho na následujícím letním turné 2002 vystřídal původem český basista George Mraz. Je tomu tak i v této video ukázce z francouzského festivalu Jazz à Vienne:



Herbie Hancock – piano Michael Brecker – tenor saxofon Roy Hargrove – trubka, křídlovka John Patitucci – kontrabas Brian Blade – bicí

www.herbiehancock.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.