Hiromi Trio Project – Move

24. září 2012

Jednou z hvězd letošních Strun podzimu bude původem japonská pianistka Hiromi Uehara. Můžeme čekat, že v Praze odehraje repertoár svého nejnovějšího CD Move, které jsme zvolili Albem týdne.

Její příběh je známý a obdivuhodný: od 4 let hraje na piano, ve 14 letech hrála na jednom pódiu s Českou filharmonií a nahrávala s Chickem Coreou a v 17 letech už byla považována za největší jazzový talent své doby. Do USA se Hiromi přistěhovala až v roce 1999, kdy začala studovat na Berklee College v Bostonu – na škole, o níž dodnes mluví s respektem a oceňuje tamní tvůrčí prostředí umožňující překonávat osobní hudební limity.

Na Berklee jí byl hlavním mentorem jazzový veterán, basista Richard Evans, který ji vyučoval v kursech aranžování a kompozice. Není bez zajímavosti, že právě Evans spoluprodukoval její první úspěšnější album Another Mind (2003). Nezanedbatelný vliv na ni měl také další z tehdejších učitelů – Ahmad Jamal.

Hiromi je velmi populární na Slovensku – zejména proto, že v její fusion kapele hrál několik let vynikající slovenský bubeník Martin Valihora. V Česku pianistka excelovala naposledy v červenci 2010, kdy vystoupila na Staroměstském náměstí po boku Stanley Clarka. Od té doby se leccos změnilo.

02723467.jpeg

Rozpustila fusion formaci Sonicbloom s kytaristou Davidem Fiuczynskim, epizodně si vyzkoušela sólovou polohu (album Place to Be, 2010) a duety s Chickem Coreou. Především se však vrátila k veskrze akustickému pianovému triu: v tzv. „Trio Project“ zasedli pop-rockový bubeník Simon Phillips (dříve The Who, Judas Priest, Jack Bruce) a legenda šestistrunné baskytary Anthony Jackson. Výsledkem triové spolupráce bylo oceňované album Voice (2011).

„Jakmile jsme začali hrát živě, ohromně jsme jako kapela dozráli. Nikdy předtím jsem si neužila tolik zábavy! Právě proto jsem chtěla s triem dál nahrávat – prostě je hned tak neopustit,“ vysvětluje Hiromi svou motivaci pro vznik nejnovějšího, opět triového alba Move. Tentokrát prý psala kompozice muzikantům přímo na míru a s větším zřetelem k jejím charakteristikám.

Podívejte se na ukázku z koncertu v červenci:



Je známo, že Hiromi se ve svých posluchačských preferencích neomezuje škatulkami žánrů – poslouchá prý vše od metalu, přes klasiku po jazz. Podobně eklektická je ve své autorské tvorbě – do svého „energy jazzu“ je schopna absorbovat jak fusion coreovského typu, prog-rock, tak třeba Beethovena (viz jeho Sonáta č. 8 na předchozím albu). Přímo se vyžívá v technické virtuozitě a rychlosti. Tyto dvě součásti její hudby však nejsou v žádném případě v rozporu – zvládá prostě obojí. Poslechněte si úvodní track Move:

Také na novince Move máme často pocit, jako by se ani neuměla zklidnit. Z její hudby energie přímo překypuje; většina skladeb je ve velmi rychlém tempu. Výjimkou je vlastně jen lehce zklidněná Brand New Day a pomalá část suity Escapism (Fantasy) s lehce romantizujícím oparem, kterou bychom jako jedinou mohli považovat za jazzovou baladu:

Move je snímek tří velmi výrazných osobností. Do značné míry mu udává tón rockový bubeník Simon Phillips, který instrumentální výkony pianistky mnohokrát umocňuje. Ačkoli se možná snaží hrát jako v „jazzovém triu“, svou minulost zkrátka nemůže popřít ani odhodit. A Hiromi jeho kvalit využívá do všech důsledků. Poslechněte si další ukázku:

Na rozdíl od předcházejících etap své kariéry hraje Hiromi ponejvíce akusticky, k rozšíření barevného spektra (především ve funky kouscích) však využívá střídmě také syntezátor (Margarita, Endeavor).

Po poslechu alba Move (zvláště několikanásobném) zůstává podobný pocit, jako již při předchozím snímku Voice: brilance (či spíše genialita) a hlavně rychlost, s níž ji Hiromi dávkuje, může bavit (velmi dobře bavit) vlastně jen chvíli. Po čase tato exhibice zkrátka unavuje. Špetka špinavosti i třeba nedokonalosti by pianistce možná neškodila. Každopádně uvidíme na jejím vystoupení v Praze 3. října.

Hiromi Trio Project – Move

Hiromi Uehara – pianoAnthony Jackson – baskytaraSimon Phillips – bicí

Label: Concord, 2012

www.hiromimusic.com

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.