Historie jazzu pro iPad

18. únor 2011

Malá americká vývojářská firma představila aplikaci pro iPad, mapující historii jazzu. Co přináší?

Interaktivní aplikace pro stále populárnější iPad s názvem History of Jazz sleduje historii jazzu od časů ragtimu a Scotta Joplina koncem 19. století až po současný (post) moderní jazz s postavami typu Jasona Morana či Brada Mehldaua.

02262712.jpeg

Vývojáři z nezávislé firmy 955 Dreams neměli přístup ke zdrojům obsahu, který mají k dispozici velké nadnárodní firmy. Právě proto při naplňování obsahem vyšli hlavně z veřejně dostupných databází. „Jazzoví experti tu nenajdou mnoho nového, ale lidi, kteří chtějí jen brouzdat, hrát a poslouchat písničky či číst biografie umělců může tahle hračka fascinovat. Je tu málo původního obsahu – životopisy pochází z Wikipedie a videa z Youtube – ale co je na téhle aplikaci zábavné, je právě design,“ napsal v recenzi pro list The Telegraph publicista Shane Richmond.

Podívejte se na instruktážní video:

Aplikace má hlavně encyklopedický ráz. Dobře zachycuje vývoj jednotlivých jazzových žánrů i vzájemné souvislosti. Obsahuje kolem 45 hodin hudebních videí, množství informací o ikonických představitelích žánru i doprovodných fotografií. Propojení s iTunes umožňuje stahování a další doplňování či třídění skladeb oblíbených interpretů.

Aplikace cenově srovnatelná s běžnou knihou je prvním produktem zmiňované firmy, která uvažuje o vývoji dalších, podobně hudebně zaměřených programů i v budoucnu. Tu současnou si můžete stáhnout zde.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.