Honzákův elektro-projekt Face of the Bass vydal debut

4. březen 2011

Basista Jaromír Honzák se vedle svých, zvukově nezaměnitelných autorských alb věnuje v posledních letech paralelnímu projektu kapely Face of the Bass. Ta nyní vydala svou první desku.

Face of the Bass kombinuje jazz s elektronikou, s minimalistickými principy taneční hudby a vytváří vlastní žánr, jemuž Honzák říká „akustický drum & bass“. Skupina vznikla původně jako trio s klavíristkou Beatou Hlavenkovou a bubeníkem Romanem Víchou, nyní vystupují jako kvarteto, v němž Hlavenkovou nahradil klávesista Michal Nejtek a čtvrtým členem se stal hráč na basklarinet a saxofon Marcel Bárta.

02274955.jpeg

Jednapadesátiletý Honzák se dlouhodobě netají svými inspiracemi v oblasti taneční elektronické hudby. V rozhovoru s Petrou Konrádovou k tomu v Harmonii před lety dokonce řekl: „Kdybych nehrál na basu, byl bych DJ. Jungle a drum´n´ bass mě z hudby, kterou nedělám, teď inspirují nejvíc.“ Tímto tvrdším směrem se ostatně vydal v kapele Sato-San To (ti křtí své album 9.3. v pražském Jazz Docku).

Jednou z prvotních Honzákových inspirací byly např. rané projekty Erika Truffaze: „Jeho starší album Bending New Corners je myslím docela průlomové právě v té živé interpretaci junglových rytmů. Dnes se tyto rytmy staly součástí výrazových prostředků mnoha kapel a také naši mladí bubeníci si s nimi umí vyhrát – ať už je to Dano Šoltis, Miloš Dvořáček nebo Roman Vícha. Mým receptem na překlad tanečních beatů bylo právě angažování Romana do kapely,“ řekl Honzák Harmonii v roce 2006.

02274911.jpeg

Aktuálně vycházející album Face of the Bass bylo nahráno v sestavě se dvěma hráči na klávesové nástroje, což koncertně prověřenému repertoáru dodalo nový rozměr. Ve dvou nahrávkách je navíc pětice hudebníků doplněna smyčcovým orchestrem. Deska obsahuje čtyři Honzákovy skladby, dvě skladby Michala Nejtka, jednu kompozici Beaty Hlavenkové, a také dvě cover verze – Dancing Queen z repertoáru skupiny Abba a Poor Leno z debutové desky norského elektronického dua Royksöpp, obě v Honzákových aranžmá.

Album vychází u labelu Animal Music a bude pokřtěno 15. 3. na koncertě v pražském Jazz Docku.

Podívejte se na dokument o kapele Face of the Bass:

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.