Hradec Králové po roce ožije jazzem

5. říjen 2012

Především nové projekty českých jazzmanů představí 18. ročník královéhradeckého festivalu Jazz Goes To Town. Uvítá však i hvězdy z Norska či USA.

Známý festival se koná po celý třetí říjnový týden na třech scénách: Divadle Drak, Springfield Clubu a tradičně i v kulturním centru Aldis v Hradci Králové. Dramaturg akce Martin Brunner Sn. rozdělil program do dvou částí – ve všedních dnech uvede především současné ansámbly českých jazzmanů, sobota 20. října pak bude patřit hlavně zahraničním formacím.

Festival otevře saxofonista Luboš Soukup se svým dánským kvartetem a hostujícím Davidem Dorůžkou. Návštěvníci Divadla Drak budou mít příležitost slyšet živě repertoár z nejnovějšího alba Luboše Soukupa: Beyond Borders.

Podívejte se na klip k CD:



Lákadlem úterního večera je spojení domácího Pigeon Saxophone Quartetu s argentinským hostem Javierem Girotto. Na JGTT již jednou hráli, tentokrát však představí nový repertoár na pomezí jazzu a tanga.

Ojedinělý zážitek slibuje nový česko-slovensko-srbsko-maďarský projekt Gipsy Friends basisty Josefa Feča, který zahraje v Springfield Clubu ve středu 17. října. Vznikl v roce 2011, kdy Fečo potkal na švýcarském festivalu Lela Niku, srbského akordeonistu. Tento virtuóz ho uchvátil širokým rozhledem a multižánrovou muzikálností. Nika do společné kapely přivedl svého bubeníka Zoltána Csorszu, Fečo kolegu pianistu Ondreje Krajňáka.

Sexteto Petra Kalfuse představí ve čtvrtek kromě vlastních kompozic členů kapely svitu amerického saxofonisty a skladatele Walta Weiskopfa Sight to Sound, napsanou se záměrem ilustrovat příbuznost a spřízněnost různých forem umění.

V pátek 19. 10. v Hradci mimo jiné zahraje kvarteto trumpetisty Miroslava Hloucala, které nedávno zvítězilo v mezinárodní soutěži Jazz Prix. Česko-slovenská formace v současnosti připravuje nové album pro label New Port Line.

Vrchol festivalu představuje sobota 20. října a americký World Saxophone Quartet, který je považován za jeden z nejkvalitnějších světových saxofonových seskupení. Tvoří ho saxofonové veličiny David Murray, Tony Kofi, Oliver Lake a Hamiet Bluiett plus doprovodná rytmika. Kapela odehraje program věnovaný Jimi Hendrixovi.

Je s podivem, že trio norského pianisty Helge Liena donedávna nebylo příliš známé za hranicemi své země. V recenzích jejich alb padají mnohá přirovnání: Keith Jarrett, Bill Evans, Brad Mehldau. Často zmiňovaná bývá podobnost s triem E.S.T. Skupina Helge Liena zahraje v Hradci rovněž v sobotu 20. října.

Jazz Goes To Town 2012 pondělí 15. 10. 2012Luboš Soukup Quartet feat. David Dorůžka (CZ,D, SK, SWE)Muff (CZ) úterý 16. 10. 2012Pigeon Saxophone Quartet feat. Javier Girotto (CZ/AG)Martin Brunner Sn. & Jaroslav Šindler (CZ)

středa 17. 10. 2012Martin Brunner Jr. Trio (CZ)21:00 Josef Fečo & His Gypsy Friends (CZ, HU, SRB, SK)

čtvrtek 18. 10. 2012Emil Viklický Trio (CZ)Petr Kalfus Sextet (CZ)

02617712.jpeg

pátek 19. 10. 2012Miroslav Hloucal Quartet (CZ/SK)Niccolò Faraci Quartet (IT)

sobota 20. 10. 2012Keller´s 10 (CH)Terry Bozzio (USA)Sisa Fehérová & Collaboration (/SK/CZ)Helge Lien Trio (N)World Saxophone Quartet (USA)

autor: Petr Vidomus
Spustit audio