Hvězda jazzové avantgardy Roscoe Mitchell míří do Archy

8. červen 2022

Na festivalu Prague Music Performance vystoupí 10. června přední postava avantgardní jazzové scény, saxofonista Roscoe Mitchell. Legendární inovátor zanechal nesmazatelnou stopu v hudební historii již v 60. letech minulého století, kdy se stal jedním ze zakládajících členů Art Ensemble of Chicago. Na koncertě v Divadle Archa se podílí i čeští hudebníci.

V Arše Mitchell uvede českou premiéru skladby Wha-Wha, která zazní v podání americko-filipínského saxofonisty Jona Irabagona a padesátičlenného mezinárodního ansámblu PMP Ensemble pod vedením švýcarského dirigenta a trombonisty Rolanda Dahindena. Členy PMP Ensemble jsou mimo jiné Marcel Bárta, George Cremaschi, Luan Goncalves, Jan Jirucha, Elia Moretti nebo Michal Wroblewski.

V druhé polovině večera stane Mitchell v čele svého aktuálního mezinárodního Roscoe Mitchell Quintetu, jehož členy jsou violoncellistka Tomeka Reid, kontrabasistka Silvia Bolognesi, zpěvák, perkusista a flétnista Dudu Kouate a bubeník Tani Tabbal.

Roscoe Mitchell je zakládajícím členem světoznámého Art Ensemble of Chicago, souboru AACM: Association for the Advancement of Creative Musicians a Tria Space. Má výrazný podíl na vzkříšení dlouho opomíjených dřevěných dechových nástrojů, jeho inovace v roli sólového interpreta i prosazení návratu skladatele k tradiční formě improvizace ho na více než čtyři desetiletí posunuly do popředí současné hudby. Nahrál 87 alb a složil více než 250 skladeb, od kompozic plných nespoutaného a energického free jazzu až po ornamentální komorní hudbu.

Nadžánrový PMP Ensemble se zaměřuje na různé formy řízené improvizace, kombinuje klasickou notaci s grafickými partiturami, vypsanými, aleatorickými i zcela improvizovanými pasážemi.

V mezinárodním, téměř padesátičlenném ansámblu figurují přední představitelé experimentální a improvizační scény, najdeme zde osobnosti jako jsou Marcel Bárta, George Cremaschi, Luan Goncalves, Jan Jirucha, Elia Moretti nebo Michal Wroblewski. Vedle Mitchellovy premiérové skladby Wha-Wha v jejich podání zazní i řízená improvizace Language Type Music Anthonyho Braxtona.

 

autor: Petr Vidomus
Spustit audio