Infinite Quintet – živě z United Islands, 2011

21. listopad 2011

Sobota 26.11. – Euro Jazz 20:00 – 20:55: Jazz Club – záznam z klubu Jazz Dock, scéna Euro Jazz Stage na United Islands, Praha, 25. 6. 2011

V sérii Jazz Club jsme již na Euro Jazzu odvysílali množství koncertů, většinou však zahraniční provenience. Po čase přinášíme záznam špičkové domácí formace – Infinite Quintet.

Kapelu asi není třeba mnoho představovat, v Česku působí již pět let, má na svém kontě velmi povedené studiové album a v tuzemských klubech či na festivalech vystupuje velice často. Proto jen krátce.

Infinite Quintet založil v roce 2006 na jazzovém oddělení VOŠ Jaroslava Ježka trumpetista Miroslav Hloucal a saxofonista Petr Kalfus. „Potkali jsme se na VOŠce a zjistili jsme, že nás ta spolupráce baví, že nám to dohromady prostě zní dobře. Pozvali jsme vynikajícího kontrabasistu Petra Dvorského, jednoho z nejlepších u nás, a Viliama Béreše, který je zase úžasný pianista. Na bicí s námi hraje Martin Novák, který je nejen výborný bubeník, ale i citlivý muzikant. Prostě jsme si vybrali rytmiku, ke které máme blízko,“ řekl k tomu později Hloucal v rozhovoru pro časopis Harmonie.

Hudba kapely v sobě mísí prvky moderního jazzového mainstreamu a evropského pojetí jazzu. Od počátku svého vzniku se skupina snaží hledat svůj vlastní hudební jazyk a zvuk, nechává se však inspirovat nahrávkami interpretů, jako jsou Terence Blanchard, Kenny Wheeler, Chris Potter, Michael Brecker, Avishai Cohen a dalších.

Podívejte se na ukázku:

Infinite Quintet from דָּנִיֵּאל on Vimeo.

Jak už bývá u kvinteta zvykem, o kompozici se v kapele dělí Hloucal s Kalfusem, s lehkou převahou prvního z nich. Nejinak tomu bylo na koncertě v Jazz Docku v červnu (který spolupořádalo webové rádio Euro Jazz). Repertoárově šlo tedy o spojení starších skladeb známých z alba Speak Slowly a novějších kusů (Hloucalův Nervous Breakdown, Kalfusův Wasting Time). V tomto ohledu šlo tedy o běžný klubový koncert.

Červnové vystoupení však bylo svým způsobem výjimečné částečně obměněnou sestavou – jsou zde hned dvě náhrady, Dvorského s Bérešem zastupují víc než dobře Jaromír Honzák a Mark Aanderud. Zatímco českého basového matadora není třeba představovat, v případě Mexičana Aanderuda se asi pár fakt sluší připomenout:

02483324.jpeg

Do Prahy se vrátil po sedmi letech ve světě, podle svých slov hlavně proto, aby studoval na HAMU a hlouběji nasál evropskou klasickou tradici. Zatímco při svém prvním dlouhodobějším pobytu v Česku (kolem roku 2002) hrával se střední, až starší generací místních jazzmanů (nejznámější bylo jeho trio s Vítem Švecem a Pavlem Razímem, které zde natočilo i velmi oceňované album), po opětovném návratu se obklopuje nastupující generací hráčů, která tady mezitím dozrála. „Mám z toho radost, o nikom z těchto hráčů jsem dřív nevěděl. Mezitím tu vyrostla celá generace skvělých hudebníků, se kterými se muzika dělá snadněji. Nemusíte jim nic vysvětlovat, prostě začnete hrát a věci se začnou dít samy od sebe,“ vysvětlil Aanderud po návratu časopisu Harmonie.

Jazz Club na Euro Jazzu tentokrát slibuje špičku současného českého akustického jazzu. Sobotní záznam byste si tedy rozhodně neměli nechat ujít!

Infinite Quintet – živě na United Islands, 2011

Petr Kalfus – saxofony Miroslav Hloucal – trubka Jaromír Honzák – kontrabas Mark Aanderud – piano Martin Novák – bicí

02483327.jpeg

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.