Iva Bittová zahraje s jazzovou špičkou Visegrádu

8. říjen 2012

V pražském Divadle Archa se v neděli 14. října odehraje mimořádné koncertní setkání hudebníků visegrádských zemí: Iva Bittová, Oskar Török, Leszek Możdżer a Mihály Dresch. Všichni mají zkušenosti s jazzem, ale jeho rámec rádi a často překračují.

Jediné české vystoupení se koná v Praze v rámci koncertního projektu Mosty-Gesharim, který vznikl v roce 1991 na Slovensku. Šlo o jeden z prvních porevolučních projektů, usilujících o porozumění mezi národy prostřednictvím různých mezikulturních výměn a spoluprací. Autorem myšlenky byl tehdejší československý ministr kultury Ladislav Snopko.

Nejznámějším z výše uvedené čtveřice hudebníků je nepochybně zpěvačka a houslistka Iva Bittová, která s jazzem ponejvíce pracovala na Viklického albu Moravian Gems. S pianistou Leszkem Możdżerem spolu již spolupracovali, jejich loňský projekt „Ona i oni“ s bubeníkem Jackem Kochanem se setkal na festivalu v Lublinu s nadšenými ohlasy.

Możdżer patří k nejrespektovanějším polským pianistům současnosti, jeho koncerty jsou však v Česku vzácné. Naposledy zde vystoupil se švédským basistou Larsem Danielssonem a izraelským perkusistou Zoharem Frescem v prosinci 2008.

Podívejte se na ukázku:



Slovenskou čtvrtinu obsazení tvoří trumpetista Oskar Török, známý z formací Vertigo nebo Sato-San To. V současnosti ponejvíce koncertuje v Polsku po boku etablovaného basisty Wojteka Mazolewského.

S obohacováním jazzu o rozličné, zejména folklórní vlivy má dlouholetou zkušenost maďarský saxofonista Mihály Dresch. „Inspirovaný odkazem Johna Coltranea se snaží promlouvat současným jazykem, a přitom zůstává ukotvený v dědictví domácího folklóru, ať už prostřednicím instrumentace (v jeho kapelách nechybějí housle či cimbál), nebo citováním lidových motivů,“ uvádí za organizátory Silvia Turnerová.

Na akci Mosty-Gesharim v minulosti vystupovali např. Dan Bárta, Jiří Stivín, Marián Varga, Vladimír Merta, Peter Lipa, Andrej Šeban, Iva Bittová, Zuzana Lapčíková a mnozí další.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio