Jack DeJohnette – Sound Travels

5. březen 2012

Nová deska bubeníka Jacka DeJohnetta dává nebývalý prostor vokalistům, latinským rytmům a výrazně melodickým tématům. Legendární jazzman na ní také nečekaně hraje na piano. CD Sound Travels jsme vybrali za Album týdne.

Význam Jacka DeJohnetta asi není třeba dvakrát zdůrazňovat. Člen kapel Charlese Lloyda, Milese Davise, nebo Keitha Jarretta loni obdržel nejvyšší americké vyznamenání pro jazzové umělce (Endowment for the Arts Jazz Masters Fellowship) a letos oslaví sedmdesátku. Se svým etno-jazzovým projektem Ripple Effect vystoupil v roce 2009 také v Hradci Králové.

Podklady pro své nové album DeJohnette složil z větší části na loňském evropském turné s triem Keithe Jarretta (vezl kvůli tomu po hotelech klávesy Korg M3). Jde o ryze autorský snímek – jak po stránce kompoziční (DeJohnette složil všechny skladby), tak po stránce konceptuální. Působí totiž dojmem sólové session jazzové star, která si pro dobrý zvuk přizvala celou řadu známých hostů. S těmi se sice bubeník více či méně zná z minulosti, ale aktivně s nimi moc nehraje, a jde tedy spíš o jednorázový projekt.

Hudební společnost je to ovšem vybraná: Bobby McFerrin (v jedné skladbě), Esperanza Spalding (hraje na basu nebo zpívá v sedmi tracích), Ambrose Akinmusire, Lionel Loueke, saxofonista Tim Ries, perkusionista Luisito Quintero a pianista Jason Moran (ten pouze v jednom tracku, protože DeJohnette odehrál sám na piano více skladeb, než se původně plánovalo).

Podívejte se na zákulisí nahrávání alba Sound Travels:

Jack DeJohnette - Sound Travels from Normal Life Pictures on Vimeo.

DeJohnettův záměr byl vcelku jednoduchý: vytvořit výrazně melodické album s účastí vokalistů s latino-americkým kořením.

Vycházející hvězdu Esperanzu Spalding poznal bubeník prostřednictvím Herbie Hancocka a přispěl třemi skladbami na její nadcházející album Radio Music Society. Ačkoli šlo v případě Sound Travels o běžnou a plánovanou nahrávku, dobrá atmosféra ve studiu přála i nečekaným momentům. „Požádali jsme ji například o vokální improvizaci na sled akordů po prvním sóle ve skladbě Salsa for Luisito,“ vzpomíná DeJohnette. Kompozice je poctou perkusionistovi Luisitu Quinterovi, s nímž se bubeník seznámil prostřednictvím Danila Péreze.

02521932.jpeg

Poslechněte si zmiňovanou improvizaci Esperanzy Spalding:

Radikální obrat přichází v následující Dirty Ground; se zpěvákem Brucem Hornsbym se bubeník seznámil v roce 2007, když jej přizval na svou desku Cam Meeting. Když zpěvák slyšel DeJohnettovu instrumentálku v 7/4 metru, vyžádal si od něj další skladby. Výsledkem je mimo jiné neworleansky střižený, pozitivně laděný kousek Dirty Ground, v němž Hornsby zpívá:

Afrokaribské zázemí má také DeJohnettova pocta Sonny Rollinsovi v podobě skladby Sonny Light. „Hrál jsem mu ji a moc se mu líbila. Miluje totiž kalypso. Původně jsem ji napsal jen pro piano, ale chtěl jsem, aby tam Louekova kytara zněla jako kora. Připomínalo mi to způsob, jakým Sonny pracuje,“ říká DeJohnette. Poslechněte si vstupy Louekeho a Akinmusireho:

Do vod straight-ahead jazzu DeJohnette míří ve dvou skladbách New Muse a Indigo Dreamscape. Poslechněte si sólo trumpetisty Abrose Akinmusireho v první zmiňované:

Jak bylo řečeno, téměř ve všech skladbách hraje DeJohnette vedle bicích také na piano (šlo o hudebníkův první nástroj, málo se ví, že od čtyř do čtrnácti let studoval klasické piano). Výjimkou je pouze Indigo Dreamscapes, v níž hostuje pianista Jason Moran. Jde o starší kompozici, která se objevila v roce 1990 na bubeníkově desce Parallel Realities (tehdy s Hancockem a Methenym). DeJohnette ji přearanžoval pro dechovou sekci a novou basistku (tedy Spalding). Poslechněte si střední část s Moranovou mezihrou:

Komorní vložku představuje písnička Oneness s přizvaným McFerrinem. „Bobby prostě přišel a odzpíval melodii. A pak jsme se domluvili na call and response pasáži,“ přibližuje DeJohnette:

DeJohnettovo nové album Sound Travels nepřináší nic převratně nového, jde o příjemnou odpočinkovou nahrávku s lehkou latin-jazzovou příchutí a profesionální, leč nijak překvapivou účastí mladých jazzových hvězd. To nic nemění na tom, že stojí za poslech.

Jack DeJohnette – Sound Travels

Jack DeJohnette – bicí, piano Bobby McFerrin – zpěv Esperanza Spalding – basa, zpěv Ambrose Akinmusire – trubka Lionel Loueke – kytara Tim Ries – saxofon Luisito Quintero – perkuse Jason Moran – piano Bruce Hornsby – zpěv

02506654.jpeg

Label: Golden Beams/eOn, 2012

www.jackdejohnette.com

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.