Jacky Terrasson a Erik Truffaz míří do jižních Čech

3. srpen 2011

Část někdejších pořadatelů Bohemia Jazz Festu kytaristy Rudyho Linky se osamostatnila a založila „kontraakci“ s názvem South Bohemia Jazz Fest. Výsledkem je, že v jihočeských městech ještě v srpnu vystoupí Jacky Terrasson, Erik Truffaz nebo Mina Agossi.

Nový festival těží z tradice Bohemia Jazz Festu, na jehož organizaci se pořadatel Bohemia JazzFest Servis od začátku podílel. „Naše cesty s Rudy Linkou se ale časem rozešly. Velký Bohemia Jazz Fest směřuje stále více k festivalu s mezinárodním přesahem. My se chceme soustředit hlavně na jižní Čechy a vozit sem třeba pražské muzikanty, kteří zde hrají málo,“ říká pořadatel South Bohemia Jazz Festu Jan Nedvěd ml. Podle jeho slov se již jihočeská část organizátorů nechtěla administrativně podílet na akcích mimo svůj region.

Podobně jako BJF se nový jihočeský festival bude odehrávat na náměstích s volným vstupem (19-27.8. v Táboře, Českých Budějovicích a Nových Hradech.). K hlavním hvězdám letos patří Jacky Terrasson Trio (Tábor 19.8.), Erik Truffaz Quartet (České Budějovice 22.8.) či kvarteto francouzské zpěvačky Miny Agossi (České Budějovice 21.8.). Mimoto se podle Nedvěda chce SBJF soustředit na české jazzmany, kteří v jihočeském regionu příliš nevystupují. Letos je to např. Beata Hlavenková, Pavel J. Ryba, nebo Štěpán Markovič.

01108418.jpeg

Pod hlavičkou „South Bohemia Jazz Fest“ bude však na podzim probíhat také série 15 klubových koncertů. „V podzimním programu budou převažovat čeští jazzmani, ale objeví se i nějaká zahraniční jména,“ přibližuje Nedvěd. Organizátoři by s jihočeským jazzovým festivalem rádi pokračovali i příští rok.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio