Jak moc terapeutické je se pořádně vyřvat? Patole zažehli Hořící pavučiny

19. duben 2024

Pája, Tomáš a Lenka tvoří trio Patole, které ač působí v Praze, nezapře své kořeny ve Slezsku, což se odrazilo i v playlistu. Před necelými dvěma měsíci vydali Patole druhou nahrávku Hořící pavučiny a poskytli nám tak ve Špíně záminku vyzjistit, jaká cesta vedla k jejich osobité mixtuře noise rocku, ema a synťákových melodií.

Historie kapely Patole se začala odvíjet před téměř třemi lety a je od počátku spjatá s pražským prostorem Eternia. Tam i v roce 2022 vznikla jejich první nahrávka Zítra už nebude nic pod taktovkou Anderse ze studia Dödsmord. Členstvo už ovšem za sebou mělo bohaté zkušenosti, na podiu jsme se s nimi mohli setkat například už v emo hardcorových Sin of Lilith nebo v crustem nasáklých Smích Hyen. A dokonce i v projektech vzniklých daleko za hranicemi Česka.

Letošní Hořící pavučiny představují kapelu v novém zvukovém kabátku. Svébytná poetika textů i kompozice songů ovšem zůstaly. Prostor dostaly mnohem víc právě synťákové melodie, které obstarává Pája. Ta se údajně začala jen za kytarou „trochu nudit“ a zároveň má za sebou léta hraní na klavír. Přesídlili i do jiného studia, tentokrát se o nahrávání postaral Julian aka Nichi Mlebom. Zajímalo nás samozřejmě jak moc se na albu projevil i producentsky a dostali jsme se i k rozebrání toho, jak moc se hodí, když do nahrávání někdo takzvaně kecá.

Přes které státy a která místa vedla cesta dvou třetin Patole až do Prahy? Odkud se berou emo hardcorové vlivy? A jak se Lence zpívá a hraje na bicí zároveň? Kdo z české DIY scény vypadá už 20let stejně? Která kytarová krabička zní jako Nirvana? A jaká dřevní píseň z playlistu nám ve Špíně udělala největší radost? Poslechněte si celý rozhovor s Patole ze záznamu!

Spustit audio

Související