Jamie Cullum se v létě vrátí do Ostravy

29. leden 2013

Po čtyřech letech na festival Colours of Ostrava přijede britský jazzový klavírista, zpěvák a showman Jamie Cullum. „Jsme rádi, že si pro svůj návrat do Česka vybral právě nás,“ říká ředitelka letního festivalu Zlata Holušová.

Tento popularizátor jazzové hudby, autor originálních coververzí skladeb Radiohead, The White Stripes nebo Jimiho Hendrixe prodal více desek než všichni britští jazzmeni historie. Byl nominován mimo jiné na Grammy, Zlatý glóbus nebo Brit Awards.

„Na nic se neptejte, jen mě následujte,“ sděluje spoluhráčům před koncerty, jejichž průběh se do značné míry odvíjí od improvizace. Na podiu dává průchod odvázané show: skáče po klavíru, bubnuje na víko a tříská do kláves jako rock´n´rollový buřič Jerry Lee Lewis. Nemá žádný problém pustit se do hip hopu, rád využívá beatboxing a ke klavíru si nechává postavit buben se šlapákem a speciálními efekty. Skvěle také ovládá kytaru.

Podívejte se na ukázku z koncertu:



„Nejvíc mě inspiroval Herbie Hancock, můj první kontakt s jazzem. Pak jsem se do něho ponořil víc a propadl Milesu Davisovi, Theloniu Monkovi, Keithu Jarrettovi a Bradu Mehldauovi. Ti všichni mají zásluhu na tom, jak dnes hraji,“ tvrdí Cullum, vedle toho všestranný zpěvák s nakřáplým hlasem schopný zaswingovat a hned na to přejít do rockové polohy.

Dokáže také zasvěceně psát o jazzu, hudbě Dave Brubecka, zrecenzovat album Paula McCartneyho a vést s ním rozhovor ve svém pravidelném rádiovém pořadu o jazzu na stanici BBC 2.

00959143.jpeg

Dvanáctý ročník Colours of Ostrava proběhne od 18. do 21. července 2013 opět v areálu Dolních Vítkovic, v oblasti památkově chráněných bývalých hutí, dolů a železáren. Vstupenky na akci už jsou v prodeji.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio