Jana Koubková účtuje na novém DVD

7. květen 2012

Michal Pavlíček, Jiří Hrubeš, nebo Slávek Janda hostují na novém koncertním DVD vokalistky úzce spojené s historií českého jazzu. Zaznamenaný narozeninový koncert se odehrál v roce 2009 v Lucerna Music Baru.

DVD s názvem „Jana Koubková – 65 Live“ vyšlo v ediční řadě Good Tree, kterou loni na podzim založil český label Marecam k vydávání pozoruhodných video záznamů českých i zahraničních hvězd.

Vydaný záznam pochází z koncertu ke zpěvaččiným 65. narozeninám, který se konal 4. listopadu 2009 v pražském Lucerna Music Baru. V té době již Koubková vystupovala se svým novým kvartetem, ve kterém zůstal její dlouholetý spolupracovník pianista Ondřej Kabrna a doplnili jej bubeník Jan Červenka a basista a violoncellista Jan Keller.

Právě s touto sestavou později Koubková vydala CD Mýdlové bubliny, o kterém časopis Harmonie poznamenal: Zdá se, že je tu všechno, co má ráda: bytostná potřeba improvizace a lehká sebeironie, nápadité texty, okouzlení možnostmi různých žánrů a přístupů (od blues a scatu po šanson či rap).“

Podívejte se na první ukázku z DVD se sólem Ondřeje Kabrny:

V této sestavě již Koubková vydala také živé CD (záznam z Jazzu na Hradě), nicméně koncert v LMB byl výjimečný hlavně přizvanými hosty. Hudebně pogratulovat přišel Yandim Band Slávka Jandy, s nímž Koubková v roce 1989 natočila desku Pantha Rei a mimořádně došlo i k obnovení kapely Horký dech – tedy tria Koubková, Michal Pavlíček a Jiří Hrubeš.

Podívejte se na sólo kytaristy Slávka Jandy:

Na novém zpěvaččině DVD dále účinkují např. Boris Urbánek, Michal Hejna, Štěpán Markovič, Imran Musa Zangi a další.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.