Jaromír Honzák o svém studiu na JAMU

26. leden 2011

Jaromír Honzák se poprvé v médiích vyjádřil k nové Katedře jazzové interpretace na brněnské JAMU. Tam tento přední český basista paradoxně nevyučuje, ale je studentem svého bývalého žáka.

Jazz v Praze poprvé na univerzitě

02264363.jpeg

Historicky první univerzitní obor zaměřený na jazz byl spuštěn již loni v Brně. V hlavním městě se otevřelo jazzové oddělení nyní – na HAMU.

Katedra jazzové interpretace (KJI) byla otevřena v září loňského roku a stala se tak prvním místem v ČR, kde lze na univerzitní (zatím bakalářské) úrovni studovat jazz. Zatímco např. v Polsku či Rakousku jsou jazzové obory na univerzitách běžné, v Česku dosud neexistoval.

Specializované studium jazzu bylo doposud možné pouze na konzervatořích, a hlavně na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze, jejíž jazzové oddělení Honzák v roce 2003 zakládal.

V rozhovoru pro únorové číslo měsíčníku Harmonie, které vychází tento týden, se Honzák zmiňuje o své snaze získat pro pražskou VOŠ alespoň bakalářskou akreditaci (a tím umožnit univerzitní studium jazzu také v Praze). Sám univerzitní titul nemá. Pravděpodobně proto došlo k nezvyklé situaci, že jednapadesátiletý Honzák studuje u svého bývalého žáka Rastislava Uhríka (1980), který vystudoval jazz na univerzitě v polských Katovicích.

02240034.jpeg

Se svolením redakce Harmonie citujeme z interview Jana Mazury: Souvisí se snahou o zisk bakalářské akreditace také fakt, že jste začal studovat na jazzovém oddělení JAMU? Nikdo mi neřekl, že pro založení bakalářského programu musím mít vysokoškolský titul, ale cítím, že je to správné. Připadal bych si divně, kdyby škola nabízela něco, co sám nemám.

Rozhovor měsíce: Studium na Berklee College of Music v americkém Bostonu

Berklee College of Music v americkém Bostonu

Martin Kratochvíl, Emil Viklický, Jaromír Honzák, David Dorůžka nebo Hana Robinson. To jsou někteří z Čechů, kteří studovali na slavné Berklee College of Music v Bostonu, nejprestižnější a také největší jazzové škole na světě. Právě o ní bude řeč v dalším Rozhovoru měsíce, který vysíláme na ČRo Jazz v pátek 1. května ve 14:00.

Získání bakalářského titulu na Berklee College v Bostonu vám před lety zabránila finanční náročnost studia?Já jsem takhle tenkrát vůbec neuvažoval. Byl jsem rád, že jsem vypadl z Československa a dostal se na takovou školu. O formální stránce věci jsem nepřemýšlel. Sotva jsem tušil, co bakalář vlastně je.

V Brně studujete tedy hlavně kvůli záměru udělat něco podobného v Praze. Není ale trochu zvláštní, že tak nyní studujete u vašeho bývalého žáka Rasťa Uhríka, který tam basu vyučuje?Tomu říkám okamžitá karma. Věci, které se měly přihodit v příštím životě, se mně přihodí již v tomto. Bývalý student se stane mým současným učitelem! V jazzu takováto situace ale není vůbec špatná. Pořád můžete něco řešit. Není to tak, že se naučíte těžkou skladbu a hotovo. Kdokoli vám může říct něco zajímavého. Rasťo se mi navíc hodně líbí jako basista, byl tři roky v Katovicích a nasál zase úplně jiné vlivy.

A v jiných předmětech se máte co dozvědět? Jazzové oddělení v Brně se hodně povedlo. Učí tam David Dorůžka, od kterého se pokaždé dozvím něco zajímavého nebo Matúš Jakabčic má skvělé hodiny harmonie, kompozice a aranžování. Zejména ta harmonie mi nikdy moc nešla, tak jsem rád, že si to můžu zopakovat a ujasnit. Kdybych měl více času, tak bych tam byl na každé hodině. Chodím dokonce i na hodiny angličtiny, čtu si poctivě v učebnici a baví mě to. Po letech učení je fajn přijít do třídy a čekat, čím oni nakrmí mě.

Na nově otevřené KJI vyučují jazzmani mladší české generace, jako David Dorůžka, Rostislav Fraš, Jan Jirucha či Miroslav Hloucal. Vedoucím katedry je kytarista Patrik Hlavenka, který se při sestavování osnov inspiroval ze svých studií na University of Massachusetts. Anotace vyučovaných předmětů si můžete přečíst zde.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.