Jaromír Honzák objevuje Suzanne Vega na novém albu

21. leden 2013

Basista Jaromír Honzák umí překvapovat. Na svém novém albu Blood Sings přepracoval do jazzové podoby repertoár folkrockové písničkářky Suzanne Vega. Do studia přizval i norskou zpěvačku Sissel Vera Pettersen.

Jaromír Honzák své zaujetí pro „cover verze“ projevil nenápadně již dříve – např. album jeho kapely Face of the Bass obsahuje aranžmá skladeb Dancing Queen (Abba) a Poor Leno (Röyksopp). CD Blood Sings je ale prvním Honzákovým uceleným dílem tohoto druhu, orientovaným na hudbu jednoho autora. „Vybral jsem si autorku, jejíž hudba nepodléhá módnosti a v lecčem je zcela nadčasová,“ vysvětluje Jaromír Honzák.

Známý český basista pro kolekci vybral skladby reprezentující celou kariéru Suzanne Vega, chybí pouze vzorky z prvního a posledního alba; úpravy skladeb střídají zádumčivé „zimní“ nálady s hybnými groovy rytmy, akustické nástroje se pojí s elektronickými zvuky a nad naprosto přirozenou souhrou hudebníků se klene uhrančivý hlas Sissel Very Pettersen.

Poslechněte si ukázky:

Tělo a konstrukce skladeb Suzanne Vega zůstaly stejné, avšak v žilách jakoby proudila jiná krev. Některé úpravy jsou původnímu tvaru skladeb blíže, jiné jsou svým pojetím vzdálenější. Soubor skladeb Suzanne Vega doplňuje kolektivní improvizace zúčastněných hudebníků, která je spíše reflexí a meditací a pouze svým názvem (If You Were In my Music) odkazuje nenápadně na svět hudby Suzanne Vega.

Českému publiku je dosud spíše neznámá norská zpěvačka Sissel Vera Pettersen, žijící a pracující v Kodani: „Se Sissel mne obrazně řečeno seznámil David Dorůžka, když mi před dvěma lety pustil její nahrávku a já jsem od té chvíle věděl, že budu-li někdy chtít spolupracovat se zpěvačkou, oslovím právě Sissel. Mám velkou radost, že se to právě na tomto albu povedlo,“ říká Honzák.

02812104.jpeg

Dalším překvapením je, že Honzák – bytostně spojený s kontrabasem – zde hraje rovněž na baskytaru. Vedle norské zpěvačky s ním na albu hrají Vít Křišťan (piano, fender rhodes), polský bubeník Łukasz Żyta, který spolupracoval i na předchozích Honzákových projektech, a také kytarista Josef Štěpánek.

Křest alba Blood Sings proběhne při koncertě Honzákova kvarteta 24. ledna v pražském klubu Jazz Dock.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio