Jazz & Fly Fishing – Slow Walking Water

27. červen 2011

Projekt Jazz & Fly Fishing jednoduše nelze posuzovat jen hudebními měřítky. Partička skandinávských hudebníků, kteří hrají jazz a zároveň rybaří, je na to zkrátka příliš kuriózní. Také proto jsme jejich debut Slow Walking Water vybrali za Album týdne.

Jazz & Fly Fishing je finsko-švédsko-norský jazzový kvartet, průběžný filmový dokument a také splněný sen. „Začalo to všechno v jednom helsinském baru v roce 2008,“ říká finský pianista Joona Toivanen, který nahrával pro Blue Note a nedávno jeho vlastnímu triu vyšla oceňovaná deska At My Side u labelu Cam Jazz. „S kamarádem jsme tehdy přišli na geniální nápad: založit jazzovou kapelu složenou výhradně z vášnivých rybářů.“

Po několika dalších pivech rybářští nadšenci vymysleli ještě projekt filmového dokumentu o takové kapele a v následujícím roce (2009) již nová formace vyrazila na spanilou jízdu po skandinávských zemích. Jazzová reality show mohla začít a Toivanenovi se začal plnit jeho sen: hrát jazz, projíždět nádhernou krajinou Norska, Švédska či Finska a kdykoliv se naskytne příležitost, zaparkovat u řeky a rybařit (konkrétně muškařit).

V patách jim byl filmový štáb a referoval o jejich dobrodružstvích ve finské televizi. Ostatně, podívejte se na video:

Jazz & Fly Fishing Season One SneakPeek from Unifilm on Vimeo.

Web tak trochu ztřeštěných rybářů si brzy získal množství fanoušků a jejich zápisky a videa z cest mají ve Skandinávii značnou popularitu. O kapele Jazz & Fly Fishing tak dnes neinformují jen úzce jazzově zaměřené časopisy, ale také rybářské magazíny či televizní kanály. Jazzovou kapelu paradoxně sponzorují výrobci rybářského náčiní či outdoorového vybavení. Jimi pravidelně produkované rybářské klipy doprovází většinou vlastní jazzové skladby:

Jazz and Fly Fishing go for sea trout from Jazz and Fly Fishing´s Jazzcam on Vimeo.

Debut Slow Walking Water rozhodně není experimentální typ projektu, který si často (ač trochu stereotypně) se Skandinávií spojujeme. Převládají zde spíše relaxované polohy jazzového mainstreamu, smysl pro swing, ale zároveň zajímavé kompoziční nápady (většinu skladeb složil kytarista Håvard Stubø a pianista Joona Toivanen). Kompozice jsou vcelku krátké (kolem tří čtyř minut), což vlastně odpovídá jejich původnímu využití v podobě soundtracků ke zmiňovaným dokumentům.

Charakteristické (i když ne výlučné) je využití celého spektra zvukových barev, které poskytuje kombinace kytary a elektrického Fender Rhodes piana. Poslechněte si ukázky:

Jazz & Fly Fishing rozhodně nelze redukovat na jakousi mediální bublinu. Jejich debut má všechny parametry vyzrálé jazzové nahrávky a kdo někdy projížděl panenskou skandinávskou krajinou, uzná, že se k ní Slow Walking Water hodí výborně. Doporučujeme!

Jazz & Fly Fishing – Slow Walking Water

Håvard Stubø – kytara Joona Toivanen – piano, Fender Rhodes Tapani Toivanen – kontrabas Fredrik Hamrå – bicí Label: Bolage, 2011 www.jazzandflyfishing.com

02370136.jpeg

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka