Jazz Goes to Town letos láká experimentálními big bandy

7. říjen 2018

Hradec Králové od 9. do 13. října pohltí jazz. Ve městě proběhne 24. ročník festivalu Jazz Goes to Town a rozezní prostory Bia Central, Studia Beseda, Studia Divadla DRAK, kavárny Kraft a dalších.

Dramaturgie festivalu je letos mimořádná svou koncentrací neortodoxních big bandů. Prvním z nich je Norrbotten Big Band, jeden z nejlepších skandinávských jazzových orchestrů. Se švýcarským klavírním triem VEIN z Bazileje se spojí v projektu nazvaném Symphonic Bop. Hudba VEIN stojí na křižovatce moderního jazzu, klasické hudby a prokomponovaných jazzových standardů.

Rozhovor měsíce: Strom stínu & Bucinatores Orchestra v jazz-rockovém sepětí

Jan Jirucha a Bucinatores Orchestra

Na společném albu se sešly alternativně rockové trio Strom stínu a jazzový bigband Bucinatores Orchestra. O tom, jak dílo vzniklo, budou v prosincovém Rozhovoru měsíce hovořit vedoucí obou souborů, bubeník, zpěvák a textař Jan Chaluš a skladatel a trombonista Jan Jirucha.

Mezi headlinery patří také pražská rocková skupina Strom stínu, která pro festival spojí síly se čtrnáctičlenným českým jazzovým big bandem Bucinatores Orchestra. Písně alternativně rockového tria Strom stínu dostávají v nových aranžmá zcela nový rozměr, energii a působivost.

Zcela exkluzivně pro letošní ročník festivalu vznikl jedenáctičlenný big band Spinifex Maximus. V Amsterdamu sídlící mezinárodní kapela Spinifex, produkující originální hudební mix moderního jazzu, hudební avantgardy, trash metalu a HC, se jen pro jeden večer spojí s dechovým sextetem složeným z nejinvenčnějších, převážně českých jazzových hudebníků.

Vůbec poprvé přijede do ČR mezinárodní kvartet amerického trumpetisty Natea Wooleyho složený z umělců z Dánska, Německa a Slovinska. Wooley ve své tvorbě kombinuje tradiční jazz, volnou improvizaci, klasickou hudbu, noise i novou hudbu. Jeho kapela Knknighgh novátorsky pracuje s freejazzovými idiomy a vytváří překvapivě invenční novou hudbu.

Svěží a nepředvídatelnou hudbu nabídne také kvartet Mike Parker’s Meta newyorského basisty Mikea Parkera, který působí v Evropě i na americkém kontinentu. Jeho kvartet doplněný mladými polskými jazzmany důmyslně propojuje jazz s funkem, klasiku s avantgardními výboji, drum’n’bass s jazzovou improvizací.

Ryze české trio Jiřího Slavíka, Martina Nováka a Davida Dorůžky zčásti navazuje na předchozí autorskou tvorbu jedné z nejvýraznějších postav českého jazzu – kytaristy Davida Dorůžky. Z dalších českých kapel se představí česko-slovenské kvarteto Josef Kolo 7tet nebo sextet trumpetistky Štěpánky Balcarové s polskou zpěvačkou Małgorzatou Hutek.

Zvláštními hosty letošního ročníku budou polští Weezdob Collective, jejichž koncert se uskuteční díky spolupráci s festivalem Jazz nad Odrą. Toto mladé kvinteto z Poznaně, fungující od roku 2014, jako vítěz festivalové soutěže vystoupí i na Jazz Goes to Town. Hudba kapely je svěžím mixem moderního jazzu s názvuky blues, klasické hudby i slovanského folklóru. 

autor: Petr Vidomus
Spustit audio