Jazz at Lincoln Center Orchestra – koncert na ČRo Jazz

15. srpen 2013

Světově proslulý bigband Wyntona Marsalise nedávno vystoupil v Praze především s ellingtonovským programem. Stanice Český rozhlas Jazz však v sobotu 17. srpna odvysílá jeho koncert s jiným repertoárem – totiž poctou hardbopovým nahrávkám legendárního labelu Blue Note.

Sobota 17. 8. – ČRo Jazz 20:00 – 21:00: Jazz Club – Záznam z Lincoln Centra, New York (nahráno živě 27. 5. 2011, EBU)

Dvaapadesátiletý rodák z New Orleans, jazzový trumpetista Wynton Marsalis, je šéfem bigbandu Jazz at Lincoln Center Orchestra už čtvrt století. Dnes tento orchestr patří mezi nejlepší svého druhu na světě. Za oratorium Blood on the Fields dostal Wynton Marsalis jako první jazzový skladatel v historii Pulitzerovu cenu (1998). Je také držitelem 9 cen Grammy a desítek dalších amerických i evropských ocenění.

Marsalis je autorem stovek jazzových skladeb, píše pro newyorské špičkové baletní soubory, vážnou hudbu pro soubory komorní a patří tak mezi nejúspěšnější a nejuznávanější hudebníky současného světa. V Praze účinkoval jednak v roce 2000, kdy uvedl evropskou premiéru svého oratoria All Rise, naposledy pak v Obecním domě v rámci letošních Prague Proms.

Tuto sobotu odvysíláme mimořádný koncertní program orchestru, který nese název The Best of Blue Note Records: 70th Anniversary Celebration. Jde o záznam koncertu, který se v newyorském Lincoln Centru odehrál 27. 5. 2011 k poctě dlouholeté historie známého jazzového vydavatelství Blue Note a jeho estetiky, spjaté především s hard-bopem 50. a 60. let.



Na programu koncertu tehdy byly známé skladby McCoy Tynera, Dextera Gordona, Horace Silvera a dalších veteránů tohoto žánru. Vedle bigbandu se v roli sólistů představily i současné hvězdy Joe Lovano či Dianne Reeves. Sestřih z tohoto mimořádného koncertu přineseme v pořadu Jazz Club od 20:00 (17. srpna).

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.