Jazz Q Martina Kratochvíla znovu na scéně s novou deskou

13. květen 2013

Téměř tři dekády od posledního alba Hvězdoň vydává legendární fusion formace Jazz Q nové album. „Po jazzrocku je zase poptávka,“ míní leader kapely Martin Kratochvíl, který je v Česku průkopníkem využití analogových syntezátorů Moog.

Po albu Hvězdoň (1984) se Kratochvíl věnoval akustické sestavě s kytaristou Tony Ackermanem, skládání pro film a také podnikání. Nová podoba jazzrockových Jazz Q putuje po českých klubech zhruba dekádu; v současnosti v ní vedle Martina Kratochvíla hrají kytarista Zdeněk Fišer, basista Přemysl Faukner a nově i bubeník „Vajco“ Deczi.

Nově vydané album Znovu v mnohém navazuje na klasickou jazzrockovou fusion 70. a 80. let. „Sbohem jsem neřekl ani své oblíbené Mahavishnu Orchestra, jejíž dimenzované harmonie se dají vystopovat v Potopě, Smíření i jinde. Na CD najdete i několik orchestrálních verzí starších ryze akustických skladeb určených původně pro duo Kratochvíl – Ackerman (Tančírna, Čundrácké blues, Cestou atd.),“ vysvětluje Kratochvíl v bookletu alba. Téměř na žádném z Kratochvílových alb nechybí blues – zde je zastoupeno pomalým, harmonicky bohatým Čundráckým blues i rychlým Boogie pro Fantynu.

Podívejte se na klip k albu:



Na snímku neúčinkuje původně avizovaná Joan Duggan, zpěvačka, která s Jazz Q vystupovala v 70. letech. „Měl jsem ohromnou chuť vrátit se do sestavy s Joan. Sešli jsme se, poslouchali spoustu hudby a opravdu dali dohromady myšlenku comebacku,“ připomíná Kratochvíl. K obnovení spolupráce ale nakonec nedošlo a sestava zůstala ryze instrumentální.

Album Znovu vychází jak na CD, tak v číslovaném sběratelském vydání na LP. Ukázky z nahrávky přinese v předpremiéře pořad Jazzové novinky na stanici Český rozhlas Jazz (16. května ve 14:00), jehož součástí bude i rozhovor s Martinem Kratochvílem.

02885660_0.jpeg

Nahrávka pak vychází 21. května, kdy bude pokřtěna v pražském klubu Reduta.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio