Jazz v čase klimatických změn

18. září 2023

K týdnu udržitelnosti se svým programem přihlásil také Český rozhlas Jazz. Daniel Vojtíšek přinesl průřez jazzovými alby, inspirovanými přírodou i tísní klimatické změny.

Jazz a ekologie s jazzem souvisí možná více, než by se na první pohled zdálo. Ostatně už v roce 2004 Evropská jazzová síť (EJN) publikovala „Zelený manifest“, apelující na zohlednění ekologických dopadů pořádání jazzových akcí. Tato organizace se v posledních letech snaží také podporovat „udržitelná“ turné jazzových kapel.

Vedle této organizační úrovně se však tématy klimatické změny a biodiverzity zaobírá ve svých skladbách řada jazzových umělců.

Nejnovější album trumpetisty Matthew Halsalla odkazuje k přírodním scenériím a inspiracím, které nám příroda může poskytnout.

V pořadu zazní i album basisty Jaspera Hoibyho, který svou kapelu s odkazem na naléhavost klimatické změny dokonce nazval „Planet B“

V Jazzových novinkách můžete slyšet také nahrávky českých interpretů, pracujících s těmito tématy: Kristiny Barta, Lucie Páchové, Martina Debřičky. Pusťte si celý pořad ze záznamu! 

Spustit audio