Jazzfest Brno láká na hvězdy

7. únor 2013

Pořadatelé nejprestižnějšího moravského festivalu představili svůj program. Figurují v něm Chick Corea, Brecker Brothers, Shai Maestro, Rez Abassi a další.

„Jádro programu tvoří opět jazzmani z kolébky jazzu, USA, ale JazzFest vedle nich nabízí pestrou paletu hudebníků celkem ze čtrnácti zemí,“ vysvětluje dramaturg akce Vilém Spilka. Jak už jsme dříve informovali, brněnský festival zahájí v předstihu Chick Corea s novou jazzrockovou formací The Vigil.

Hlavní program začne 4. dubna vystoupením tria originálního pianisty Craiga Taborna, který uchvátil festivalové publikum v roce 2011 v kapele Michaela Formanka. Svůj nový projekt Morning Walks ve stejný den představí i pianista Martin Brunner, jenž si k realizaci nových autorských kompozic přizval populární Epoque Quartet.

Nové album elektrického CPR Tria odehraje v Brně varhaník Ondřej Pivec 10. dubna. Stejný večer pokračuje setkáním hvězd v kapele Trio of OZ klavíristky a aranžérky Rachel Z a bubeníka Omara Hakima.

Těžiště programu však představuje víkend od 19. do 21. dubna, kdy v Brně zahraje pět zásadních jazzových souborů zahraniční i tuzemské scény. Svoji originální fúzi jazzu, rocku a indické hudby představí kytarista Rez Abbasi ve společnosti legendárního newyorského saxofonisty Davida Binneyho a indického hráče na tabla Nanthy Kumara. Sobotní večer bude v Semilasse patřit funkjazzové ikoně Randymu Breckerovi, který vzkřísil legendární Brecker Brothers v sestavě složené z hudebníků, kteří byli členy kapely v různých obdobích její existence. Na neděli si pak orchestr Gustava Broma přizval k mimořádné spolupráci italskou zpěvačku Robertu Gambarini.

Závěr festivalu obstará v Divadle Husa na provázku mimo jiné izraelský klavírista a bývalý dlouholetý spoluhráč Avishaie Cohena Shai Maestro.

Festival si zachovává tradiční formát dvojkoncertů, ve vybrané dny doplněných o noční jamsessions. Program letos navíc obohatí nová série vícedenních hudebních workshopů s festivalovými interprety. Účast na nich přislíbili Rez Abbasi (kytara), Nantha Kumar (tabla) a David Binney (saxofon), Shai Maestro (klavír) a Ziv Ravitz (bicí), Will Vinson (saxofon) a Lage Lund (kytara).

02508497.jpeg

JazzFest Brno 2013

10. 3. Chick Corea and The Vigil (USA)4. 4. Martin Brunner Trio a Epoque Quartet – Morning Walks, Craig Taborn Trio8. 4. Emil Viklický a Scott Robinson, Javier Girotto a Pigeon Saxophone Quartet10. 4. CPR Trio, The Trio of OZ featuring Rachel Z and Omar Hakim11. 4. Free Tenors: Sokal-Štveráček-Wiesinger15. 4. Reprezentační koncert KJI JAMU 19. 4. Nikolaj Nikitin Quartet feat. Patches Stewart, Rez Abbasi Trio feat. David Binney and Nantha Kumar20. 4. Brecker Brothers Band Reunion21. 4. Dan Bárta a Robert Balzar Trio, Gustav Brom Bigband feat. Roberta Gambarini23. 4. Kekko Fornarelli Trio, Shai Maestro Trio24. 4. Luboš Soukup Quartet, Will Vinson Quartet30. 4. Charette/Štveráček/Šoltis Super Trio, Miloš Suchomel Groove Sextet

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.