JazzFest Brno slaví dvě dekády spuštěním vlastního labelu

17. srpen 2021

Festival JazzFestBrno si ke svému výročí nadělil vlastní jazzové vydavatelství. Cílem „Bivak Records“ je produkce jak studiových nahrávek, tak zvukových záznamů koncertů českých jazzmanů.

„Už dvacet let pořádáme koncerty, které se uchovávají pouze v naší paměti. I proto jsme se rozhodli pro založení vydavatelství, jež umožní vybrané koncertní zážitky uchovat jednou provždy a k nim přidat i další ve formě studiových alb. Název Bivak je symbolem pro vytváření základního produkčního komfortu pro námi vydávané umělce, kteří se tak mohou plně soustředit na uměleckou stránku projektů,“ říká za nový label umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka. 

První nahrávkou, která u vydavatelství Bivak Records vychází, je debutové eponymní album brněnské kapely Four in Blue saxofonisty Radka Zapadla. Křest desky, jejímž bookletem se prolínají snímky renomovaného fotografa Romana France, se uskuteční 21. srpna od 19:30 na Alžbětinské scéně brněnského Divadla Husa na provázku. 

Kapelník seskupení, saxofonista Radek Zapadlo, založil kapelu v roce 2017 inspirován legendárními nahrávkami Back At The Chicken Shack a Midnight Special slavného varhaníka Jimmyho Smithe. Zapadlo se ve Four in Blue obklopil neméně zkušenými hráči tak, aby obsazení kapely respektovalo původní nahrávky – Petr Tureček (talent z líhně katedry jazzové interpretace JAMU Brno) hraje na bicí, Vladan Ronner (Mulligang, Milan Kašuba Trio ad.) na varhany Hammond a Vilém Spilka na kytaru. 

Kvarteto se od té doby posunulo směrem k vlastní tvorbě v estetice zmíněných nahrávek a stylů. K napsání kompozic pro toto sdružení se „donutili“ všichni členové kapely, dokonce i Radek Zapadlo, jinak známý jazzový konzervativec. „Věříme, že naše hudba zaujme publikum bluesovou pravdivostí a přímým hudebním sdělením,“ doufá Zapadlo. 

Čtěte také

V Brně žijící saxofonista je známý širším spektrem aktivit. „Hraní je pro mě nejdůležitější, ačkoli úplným základem – tím, z čeho čerpám inspiraci – je poslech hudby. To považuji pro její aktivní provozování za vůbec nejdůležitější,“ shrnuje Zapadlo a dodává: „Působím v mnoha odlišných kapelách a jsem s takovou situací spokojený. Přesto mi chyběl vlastní projekt a tak došlo na založení kapely Four in Blue.“ 

Zapadlo vystudoval Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze a brněnskou JAMU. V Brně, kde trvale žije, hraje kromě vlastní kapely Four in Blue také ve Vilém Spilka Quartet, Two-Generation Trio, Heart of Dixie, MulliGang a Cotatcha Orchestra. Působí také v doprovodné kapele zpěváka Ondřeje Rumla. 

Hudebních labelů zaměřených na jazz v Česku není mnoho. Jde například o stylotvorný Animal Music, dále Polí5, Amplion Records či Galén. Loni vznikl také experimentálně orientovaný label MA Records.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Související