Jazzfruit vrcholí, letos na lodi i v živém streamu

28. květen 2021

Do finále soutěže Jazzfruit postoupili kapely Trio Henya, Veřejně nepřístupná vodní plocha a Uthando. Jejich vystoupení bude možné sledovat 30. května od 17:35 z břehu Vltavy, nebo v online přenosu na Facebooku ČRo Jazz.

S ohledem na protiepidemická opatření odehrají kapely své sety mimořádně na lodi. Ta zamíří během své plavby na čtyři koncertní zastávky: Kampu, Žofín, Střelecký ostrov a logicky také k pražskému ikonickému klubu Jazz Dock, který sídlí přímo nad hladinou Vltavy.  Hostem finálového koncertu pak bude kapela minus123minut.

O vítězi soutěže festivalu Mladí ladí jazz rozhodne porota ve složení Zdeněk Bína (minus123minut), Sára Vondrášková (Never Sol), Zdeněk Neusar (Kytary.cz a Frontman), baskytarista Michael Krásný, Jiří Hnilica (Paris-Prague Jazz Club), Adam Kaňa (Mladí ladí jazz). O výběru vítěze mají příležitost vedle poroty rozhodnout i fanoušci v online hlasování.

Trio Henya jsou tři studenti pražské HAMU, kteří nacházejí inspiraci jak v současném a starším jazzu, tak i klasice či blízkovýchodních a balkánských tradicích. První nahrávky autorských skladeb The Trees a The Meadow And The Flower a také jazzovou úpravu bosenské lidové písně U Stambolu Na Bosforu pořídili v loňském roce ve studiu Sono.

Uthando je originální septet vyniká nápaditou hravostí a schopností pracovat originálně s mnoha vlivy. Jejich hudba představuje gejzíry nápadů, překvapivé změny nálad i nečekané stylové posuny. Letos vydala kapela Uthando eponymní debut na novém labelu MaRecords.

„Jsme veřejně nepřístupní a hlavně ploší“, říká o sobě s mixem ironie a dadaistického humoru jazzové trio Veřejně nepřístupná vodní plocha. Jejich hudba je ukotvena v jazzu, ale zbytečné mantinely ani přehrady si rozhodně nenastavují a jejich cílem je co nejvěrněji interpretovat vlastní pocity, nálady a pnutí. Aktuálně pracují na vydání prvního EP.

Festival Mladí ladí jazz pravidelně nabízí koncerty hudebníků, kteří se nebojí bořit zažité jazzové škatulky a otevírají je nejrůznějším hudebním žánrům. Loni mimo jiné realizoval koncert na festivalu Praha Září a v rámci Mladí ladí dětem vytvořil origináln edukační videosérii Hudební cesta světem s Oranem Etkinem, Martou Kloučkovou a jejich hosty.

Program Jazz Fruit finále:

17:35 -17:55 Uthando - Kampa (Pastař Náplavka)

18:25 -18:45  TrioHenya - Jazz Dock

19:10 -19:30  Veřejně nepřístupná vodní plocha - Žofín

19:45 -20:30  minus123minut – Střelecký ostrov

 

autor: Petr Vidomus
Spustit audio