Jazzmani se spojují pro zatopený Jazz Dock

7. červen 2013

Vlnu solidarity vyvolalo nedávné zaplavení pražského jazzového klubu Jazz Dock. Na obnovení kulturního prostoru se podílí hudebníci z Prahy i mimo ni.

Jazzový klub vybudovaný v roce 2009 v bezprostřední blízkosti vltavské hladiny byl sice před povodní částečně chráněn dvěma komorami blízkých zdymadel, v noci z neděle na pondělí byl však vyplaven vodou prosakující z Dětského ostrova. Ačkoli byl klub ještě před povodní narychlo vystěhován, škody na zařízení jsou i tak značné.

„Bohužel budeme muset obložení, podlahu a část baru dělat nanovo, nejde tedy jen o čištění. Zavřeno bude s jistotou celý červen, pravděpodobně i polovinu července,“ upřesňuje manažerka klubu Karla Fišerová.

Už s prvními zprávami o zaplavení klubu přicházely první nabídky pomoci oblíbenému jazzovému prostoru. Jako první zareagoval pianista Vít Křišťan, jehož pondělní plánovaný křest debutové desky musel být přesunut kvůli povodni do klubu U Staré paní. Kapela se rozhodla výtěžek z akce věnovat právě poničenému Jazz Docku.

Podívejte se na záběry klubu krátce po povodni (6. 6.):



Jazzová scéna se však semkla i při organizování dalších benefičních koncertů. V čele prvního z nich stojí zpěvačky Marta Töpferová a Vendula Šmoldasová – právě ony narychlo zorganizovaly akci Jazz Dock nad vodou, která se uskuteční v úterý 11. června v pražském Lucerna Music Baru. „Vzniklo to jako spontánní nápad několika jazzových hudebníků, kteří chtěli podpořit obnovení prostor jazzklubu, který vyžaduje rozsáhlou opravu,“ vysvětluje Fišerová.

Na této benefiční akci vystoupí Lenka Dusilová, Aneta Langerová, Marta Töpferová, Dan Bárta s triem Roberta Balzara, Yvonne Sanchez a mnozí další jazzoví hudebníci. „Ti všichni se zřekli nároku na honorář a vybrané dobrovolné vstupné věnují na co nejrychlejší znovuotevření tohoto prostoru,“ dodává manažerka zatopeného klubu.

Pomoc Jazz Docku přispěchala také z Brna. Tamní sdružení Jazz do regionů uspořádá 19. června benefiční koncert v klubu Stará Pekárna. Zahraje zde cooljazzové sexteto MulliGang a česko-norské kvarteto vedené trumpetistou Didrikem Ingvaldsenem. „Všichni hudebníci se zřekli svých honorářů, klub Stará Pekárna pak zajistí zdarma ozvučení a pořadatelskou službu koncertu,“ připomíná pořadatel akce Jiří Švéda.

V klubu Jazz Dock se mělo v červnu konat několik významných akcí, ty se však neuskuteční nebo byly přesunuty jinam (jako např. jazzová scéna festivalu United Islands).

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.